БСП: Няма да подкрепим ДПС за сливане на НАП и митниците

БСП няма да подкрепи идеята на ДПС за сливане на Националната агенция по приходите (НАП) и Агенция "Митници". Това се казва в позиция на партията.

Според социалистите тази реформа, предписана от Световната банка, изисква дългосрочна реформа.

"Съгласни сме с позицията на министър Чобанов, че за целта е необходимо постигане на обществено съгласие. В настоящата политическа ситуация, подобна идея и дългосрочна реформа не може да бъде реализирана и БСП няма да подкрепи нейното стартиране", пишат от БСП.

Позицията на БСП идва на фона на разговора през медиите на лидерите на двете партии, които си партнират в управлението за предсрочни избори и задължително гласуване.

Предложението за сливане на двете агенции дойде вчера от председателя на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев.

Последните години показват проблеми при събирането на данъците от Агенцията "Митници", затова по-добре е всичко да е в една структура, посочи вчера Цонев. Той добави, че така ще има обмен на кадри, универсално обучение, обмен на информация между звената в реално време. Според Цонев, ако се започне още сега със законодателните промени, те биха били готови до есента.

Мисля, че идеята за обединяване на НАП и на Агенцията "Митници" има много голям смисъл с оглед на подобряването координацията между двете институции, коментира пред журналисти министърът на финансите Петър Чобанов. Според Чобанов тази идея трябва да се осъществи на етапи - първо да се засили координацията между ръководствата, да се създаде междинен орган и след това да се премине към сливане на двете структури.

Станете почитател на Класа