ВМРО: Не само задължително гласуване, но и образователен ценз

ВМРО неотклонно и последователно от години предлага въвеждане на задължително гласуване и образователен ценз на избори в България.
Задължителният вот насърчава всички български избиратели да участват в избора на това кой ще ги управлява. Той ще намали влиянието на етническите партии като ДПС, чиито гласоподаватели са може би единствените досега, които гласуваха „задължително", като и ще понижи ефекта на купените гласове, коментират от ВМРО.
Мотивите на ВМРО за въвеждането на образователен ценз най-кратко могат да обяснят със спазването на Конституцията. В нея е записано, че всеки български гражданин има и права, но и задължения. Ако някой не изпълнява задължението си да завърши поне основно образование, тъй като обучението да 16-годишна възраст е задължително по основния ни закон, то той не би следвало да има правото да избира, аргументират се от партията.
И задължително гласуване, и образователния ценз са част от пакет промени, които ВМРО от години предлага да залегнат в изборния закон. Други предложения са свързани с това да се гласува от 16-годишна възраст, въвеждане принципа на уседналост, изборните комисии да бъдат назначавани не по партийни, а по професионални признаци. С радост отбелязваме, че най-сетне твърдите противници на задължителното гласуване - и ГЕРБ, и БСП преосмислиха позицията си и подкрепят такава промяна в законодателството, се казва в позицията на ВМРО.

Станете почитател на Класа