Румен Овчаров: Скандалите в енергетиката са по-скоро политически

Скандалите в сферата на енергетиката са по-скоро политически, за мен целият проблем е малко измислен. Няколко политически фигури търсят някаква тема, с която отново да докажат, че съществуват. Това каза бившият министър на енергетиката и настоящ представител на България в „Лукойл" Румен Овчаров в предаването „Тази сутрин" на бТВ.
Според него в случая с „Южен поток" не може да се говори за лобизъм на руски интереси.
„Не виждам нищо трагично и драматично в това компания, която изгражда проект въз основа на междуправителствено споразумение, да предложи текстове, които улесняват изграждането на проекта. Във всяко междуправителствено споразумение в такива големи проекти задължително има клауза, която казва, че държавата оказва пълно съдействие при изграждането на проекта. Ако държавата поеме ангажимент да оказва съдействие, кой би могъл да бъде този, който да предложи съответните необходими промени в закони и други нормативни документи, освен тези, които реално се занимават с проблема? Това е „Южен поток – България", „Южен поток Транспорт" и БЕХ", каза Овчаров.
Експертът обясни, че в енергетиката годишно се генерират дефицити от около 500-600 милиона лева, като основните причини през за тези дефицити през последните три години са две – прекратяването на проекта „Белене" и изграждането на над 1300 мегавата фотоволтаици.
Според него цената на тока е по-ниска, отколкото трябва да е, и е неизбежно увеличението й. По думите му мерките, които ще помогнат да бъде избегнат ценовия шок, са няколко: оптимизиране на плащанията към ВЕИ-тата, проверка на стандартите на мощностите, предоговаряне на условията с американските електроцентрали и развитие на високотехнологичните комбинирани производства.
„Мога категорично да заявя, че ЕРП-тата не са основният виновник за цената на тока. Те вече са в лошо финансово състояние. Криворазбраният популизъм обикновено води до временни конюнктурни печалби", каза още Овчаров и допълни, че популистките атаки срещу тях могат да ги доведат до колапс.

Станете почитател на Класа