Синдикати, браншовици и управляващи търсят общо решение на проблема със заетостта в земеделието

Близо 5 часа браншовици, синдикати и управляващи търсиха пресечни точки на Кръгла маса „Семейно земеделие и заетост". Форумът се проведе този петък от 11.30 ч. в централата на КТ „Подкрепа". Събитието се реализира в рамките на международната година на семейното земеделие, инициирана от ООН и в контекста на прилагане на Европейска стратегия за заетост 2020.
Конфедерацията на труда „Подкрепа" очаква резултати от германско изследване, оповести президентът на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев, който откри форума. Проучването е направено в предвоенните години от началото на миналия век по българските земи.
„Според тези данни, през 1936-1938 г. 5,5-милионна България е можела да изхранва със земеделие 30 милиона европейци", обясни д-р Тренчев. И отправи риторичен въпрос към политиците - защо през последните 25 години българското селското стопанство е докарано дотам, че днес 82% от плодовете и зеленчуците се внасят отвън.
Синдикалният лидер припомни, че българското земеделие се нуждае от сериозна подкрепа, особено дребното фермерство, което създава заетост в изостаналите региони. И се закани, че ако диалогът не помага, ще се води битка.
„За първи път синдикати, браншовици и управляващи сядат на една маса и заявяват ясна воля да търсят заедно решение на безработицата в стопанския сектор у нас", заяви Борил Панайотов, зам.-председател на Националната земеделска камара. „Трябва да се промени подходът в разрешаването на проблемите, да се чуят всички гледни точки", категоричен е той. Панайотов смята, че това е пътят за намиране на ефективни политики за българското дребно и средно земеделие.
В дискусията се включиха представители на браншови организации, зам.-министрите на земеделието и на труда Валентина Маринова и Росица Янкова, шефът на Агенцията по заетостта Асен Ангелов и др.
Конкретни въпроси от страна на браншовите организации бяха отправени към Снежана Благоева, директор на Дирекция „Директни плащания и пазарна подкрепа в МЗХ и към Божура Фиданска от дирекция „Развитие на аграрните райони" в земеделското министерство.
Представителите на администрацията обещаха активен диалог, така че от следващия програмен период да се усети реална подкрепа за малките и средни земеделски стопанства.
Активен участник и водещ на дискусията бе Анелия Иванова, председател на Националната федерация „Земеделие и горско стопанство" на КТ "Подкрепа". Тя обобщи, че след днешния форум се потвърждава позицията на федерацията и браншовите организации за това, че няма Европейски регламенти, които да ограничават сектор „Земеделие" да получава финансиране и от други европейски програми, а не само от първи и втори стълб на Общата селскостопанска политика за България.
Позиции по различни казуси изразиха Марияна Милтенова, от Националния съюз на градинарите в България, Веселина Ралчева, от Българска асоциация „Биопродукти" и Димитър Драндаринов, от Асоциация „Български пипер".Всички те направиха конкретни предложения за това как да се разпишат нормативните документи за новия програмен период 2014-2020 така,че да се преодолее дисбаланса 4% от земеделските производители в България да получават около 80% от европейското финансиране.

Станете почитател на Класа