ББЦ внесе законопроект за защита на хората от банките

Депутатите на „България без цензура” Светлин Танчев и Румен Йончев внесоха промени в Гражданско-процесуалния кодекс.  Целта на измененията е да се осигури по-голяма защита на хората от банките, стана ясно от думите на двамата. Танчев и Йончев внесоха в петък предложенията си в деловодството на парламента. Заедно с тях беше и зам.-председателят на ББЦ Ангел Славчев.  С поправките се слага точка на порочната практика изпратени съобщения и призовки да не достигат до длъжниците  и това да ги лишава от съдебна защита при спорове с банки. Измененията предвиждат на длъжниците да се оказва правна защита, когато се окаже, че са променили адреса си и не знаят, че срещу тях се води производство.  

"С измененията премахваме приравняването на банките с държавата", коментира Ангел Славчев в кулоарите на парламента. Той обясни, че законът е много твърд и слага край на пипалата на банките и на частните съдебни изпълнители.  Според Славчев проблемът с частните съдебни изпълнители и дълговете на хората към банките е следващата социална бомба.  „Ние се смятаме за едни от говорителите на народа в България и сме единствената партия дори извънпарламентарна, която внася закони и работи за тях”, каза още Славчев.  „Виждаме прекалено много сигнали и злоупотреби от страна на по-силните  – на институциите, на частните съдебни изпълинтели, на банките спрямо редови граждани”, каза и един от вносителите – депутатът Светлин Танчев. Той констатира, че в момента много често хората се призовават умишлено неправилно, за да не знаят, че срещу тях се води дело и да не могат да се защитят.  Танчев разказа, че засега не срещат подкрепа от остналите депутати в парламента за поправката. Не се сблъсквали и с пълно отрицание. „Продължаваме да сме двама души борци за справедливост, останалите политически сили действат със старата таксита - ще четем, ще мислим”, каза той. С поправките в ГПК се въвеждат и санкции за призовкарите, които не връчват коректно призовките.

Освен това се предвижда да паднат разпоредбите, които налагат запори върху лица, които нямат дълг или пък чийто дълг е много малък. 

„Днес моите депутати Румен Йончев, Георги Марков и Светлин Танчев ще напуснат парламента и ще се посветят на предизборната кампания. Те ще бъдат с мен в българската провинция в следващите 10 дни. Няма да вляза в схемата на БСП, ДПС и Атака, които си правят кампания с пари на данъкоплатците, използвайки най-висшата парламентарна институция - Народното събрание за предизборни цели. Нашата кампания е при българския народ."

Това съобщи лидерът на „България без цензура" Николай Бареков в профила си във Facebook

 

Станете почитател на Класа