Бареков предлага елитните спортисти да са на държавна заплата

Елитните спортисти да са на държавна заплата, предложи лидерът на ПП „България без цензура" (ББЦ) Николай Бареков на среща с членовете на Асоциацията на ветераните спортисти, деятели и спортни съдии във Варна, съобщиха от пресцентъра на партията. Държавата трябва да се научи да си плаща за дейности, които са неин социален ангажимент – да се върне по спортните клубове, където си беше. Всички елитни спортисти трябва да преминат на заплата към държавата, а за останалите да има техническа база, допълни Бареков. Ветераните поискаха да се възстанови системата за подбор на спортни кадри. „Докато я няма обществената организация, няма да го има и спорта в България. Министерството спорт няма да направи. Създадоха се 6 държавни спортни училища, но нищо не се промени в състава. Взимат децата от улицата, за да си попълват бройката, а навремето имаше конкурси, за да влезеш в тези школи", посочиха от асоциацията. Бареков предложи на ветераните да им организира дискусия с представители на ББЦ, където да поставят проблемите си и идеите си, а ръководството на партията да представят мерките, залегнали в управленческата програма на „България без цензура". Според Бареков, тази дискусия може да се състои и на 22-ри май във Фестивалния център на Варна, където същия ден ще гостуват ББЦ и коалиционните й партньори, заедно със спектакъла "Площадът" на Нешка Робева и певицата Деси Добрева.
Ветераните разказаха, че в асоциацията членуват над 2000 души, които активно участват в спортни състезания и олимпиади. Те се оплакаха пред Бареков, че са лъгани от много политици преди избори. „Нямам намерение да злоупотребявам с парите на хората. Формулата е следната – спира да се краде, затова внесохме законопроекта „Чисти ръце". С него ще спрем злоупотребата с държавни пари и в спорта", отговори лидерът на ББЦ.
Зам.-председателят на „България без цензура" Росен Петров каза, че държавата трябва да се завърне в спорта. Даниела Колева от „Евромайки" изрази своето притеснение, че децата не спортуват, защото е скъпо, а липсата на спорт се отразява върху психиката и здравето им. Тя настоява да се върнат държавните спортни клубове, които да са безплатни за децата.

Станете почитател на Класа