Катастрофи и наводнения на Велика събота

Тежка катастрофа край Сандански, инцидент на магистрала "Хемус", дъжд и наводнения белязаха днешната Велика събота, предаде БГНЕС.

Четирима младежи – две момчета и две момичета, загинаха при тежката катастрофа на главен път Е-79 край Сандански, в района на мотел "Мамин Кольо". Двете момчета, братя, са от Петрич, а загиналите момичета от Яворница. Те са се завъртели на мократа пътна настилка и блъснали в идващия насреща джип.

Движението при км 70 на автомагистрала "Хемус", посока Варна, се осъществява в лявата лента, поради пътнотранспортно произшествие, станало около 14.45 часа.

Поради обилните валежи реката в близост до третокласния път ІІІ-1024, в участъка Лопушански манастир – село Меляне – Попов мост, излезе от коритото си и заля три участъка от пътя с дълбочина от 20 см до 50 см. На място има екипи, които работят по възстановяване на дигата на реката.

В Казанлък започна контролираното изпускане на водите на язовир Копринка заради опасност от преливане. От общината предупредиха жителите в района и по поречието на река Тунджа, че е възможно да бъдат затворени пътищата, заради заливането им от реката.

Тази сутрин бе затруднено и движението на прохода Петрохан, поради снеговалеж.

Продължителните валежи пък наводниха къщи във Видинско. Има сигнали за засегнати къщи в селата Бела Рада, Ивановци и Арчар.

Пред бедствено положение са в Монтанско, където в община Георги Дамяново седем села бяха откъснати от света, а жителите им останаха без електричество. Третокласният път към планинските села Копиловци и Дълги дел е наводнен на три места и от сутринта пътят към тях е затворен. Доброволци и спасителни екипи се подготвят да изграждат временни диги с чували от пясък и камъни, за да може да се възстанови движението.

В същото време от службата по метеорология в Бургас информираха, че в областта са паднали до 6 литра валежи на квадратен метър през изминалото денонощие. В Ахтопол измерените количества паднал дъжд са 2 литра на кв. м., в Карнобат - 6,6 литра, в Сунгурларе - 5,8 литра.

За днес има обявен жълт код за валежи в 16 области на страната – в западната и централната част.

Станете почитател на Класа