Илко Семерджиев: И в Европа има политици, които не са на мястото си

Г-н Семерджиев, по повод новия клип на РБ „Не псувай, а гласувай“ написахте, че „тoва „нещо“ наистина надмина очакванията ми!“ Познавате хората, които гласуват за десните. Ще им хареса ли посланието на Вергов или таргета на РБ някак си се е променил?

Ако таргетните групи са различни от тези на съставните партии в РБ бих направил опит да разбера „посланието“ на клипа, но да изоставиш сигурните привърженици, които определено са образовани и културни хора и да потърсиш нови, склонни към псуване, това наистина надмина очакванията ми. Надявах се на смислени послания в посоката, която днес е критична за България в ЕС – степента ни на интегрираност, новата криза, породена от анексирането на Крим и последиците за нас, изискванията ни към ЕС във връзка с факта, че сме външната му граница в един воюващ свят в непосредствена до нас близост, банковият съюз, общи енергийни стратегии, извличането на мозъци и дистанциране на икономическите мигранти от България… Сега е времето в програмите на европейските партии да се заложат цели за следващият 5 годишен период и лично аз не съм склонен да понасям мълчаливо подмяна на съдържателните теми с измишльотини, които водят до директна загуба на предизборно време.

 

Разкритието, че основният клип на РБ копира Спилбърг събуди доста оживена дискусия. Всъщност важен ли е за дясната общност у нас въпросът за плагиатството или е силно преувеличено недоволството от съзнателното копиране?

За да не се квалифицира клипът като кражба, трябваше да бъде посочен източникът. Липсата на тази елементарна форма на коректност смущава, защото десните хора държим на тези неща. За мен обаче е изненада, че темата се повтаря в следващите няколко клипа и започва да цикли на едно и също място – гласувайте. Ако това послание остане ненадградено ще изгубим интереса на хората, защото те логично задават следващия въпрос – а защо да гласуваме.

 

Какви послания към бъдещите избиратели излъчва РБ като цяло? Убедителни ли в позицията си, че те са достойната алтернатива на това управление?

Бих искал да излъчват актуални послания. На първо място поставям това, че имаме две неизпълнени интеграционни стъпки – Шенген и Еврозоната. Трябва да се положат истински усилия те да бъдат извървяни, за да не се окаже, че продължаваме да стоим в „антрето“ на ЕС и тъпчем на място с всички рискове, които произтичат от това. РБ ще спечели, ако говори прагматично по темата и поема ангажименти. ЕС дискутира концепция за общоевропейския банков надзор, а ние в България се плюнчим с бързите кредити – не че това не е важно, но сега е време да гледаме проблемите глобално и да ги превеждаме локално, да вземаме инициативата и да предлагаме и свои теми. На въпроса за алтернативата бих казал следното – нито ГЕРБ, нито БСП; ДПС; Атака са оригиналните проевропейски двигатели за България, така че РБ има шанс да се презентира като наследник на политическия капитал, който наследи от ОДС и като естественият продължител на европеизацията ни. Но за това е необходимо малко повече работа и убедителност.

 

Как гледате на скандала с крадените ЕГН-та? Изненада ли ви?

Не съм изненадан, защото кражбата и злоупотребата днес е на въоръжение, при това не само в политиката. Иска ми се обаче, десните да бъдат водещи в бързата и смислена реакция на подобни явления. Дори и при тях да се е случило нещо подобно, ръководствата на съответните партии трябва светкавично да се извинят и да осъдят подобни практики. Тези послания са важни, необходимо е да сме непримирими към измамата във всичките й форми.

 

Шефът на ЕНП Жозеф Дол неочаквано обяви свободното гледане на порно като ценност на Еврообщността. Какво се случва с консервативните десни ценности или това е просто трик за привличане на избиратели?

Неприятна изненада поднесе Жозеф Дол, срамувам се заради него. Дори и да е изчислен трик, не смятам че е редно подобно отклонение от консервативните ценности. Този човек показва, че и в Европа има политици, които не са на мястото си. Дясното не е „долницата“ на социума и съм сигурен, че ще отстрани от състава си подобни недоразумения. Впрочем, и в България имаме подобни елементи на деградация, които „епохата ГЕРБ“ въведе – чудя се дали не сме заразили и ЕНП.

 

Преди 13 години Иван Костов сочеше като надежден политик Виктор Орбан. Каква е оценката ви за неговата политика днес да слага интересите на Унгария пред тези на общността по начин, който предизвиква доста спорове?

Виктор Орбан е силен политик и това е очевидно от успехите му. Лошото е, че те се базират предимно на принципа на резултатността, дори когато цената на този резултат ще бъде плащана скъпо от бъдещите поколения и голямата общност. Лично аз мисля, че успехът има истински и траен смисъл, само когато се базира на развитието на нравствеността на един народ или партия. Партийния интерес и успех не винаги гарантира общностния, а това е стратегически необходимо.

 

На фона на евроскептицизма в ЕС  и на фона на това, че българските евродепутати създадоха впечатление у нас, че се занимават в ЕП основно с партийни интриги и работа срещу политическите си опоненти, възможно ли е българинът да бъде убеден да прояви по-голяма избирателна активност? 

Избирателната активност не трябва да бъде обвързвана с критицизма към партиите и депутатите – възможността да избираме е фундаментална проява на нашата свобода и отказът да я практикуваме е пагубен за нас самите като личности. Свободата е самоценност, която трябва да съхраняваме всяка секунда, още повече, че отговорността която следва от свободния избор е неотменима. По-добре е да участваме в изборите и да определяме съдбата си сами, отколкото да я поверяваме на някой друг, колкото и безсмислени да ни се струват политиците. Иначе, един ден наистина ще се намерят политици, които ще превърнат правото ни на свободен избор в задължение – така отново бихме демонстрирали на света една непригодност за разбиране, отстояване и съхраняване на ценности. Масовото участие в избори пък демонстрира нещо друго -  висока осъзнатост и отговорност за случващото се в общността. Нека респектираме политиците с демонстрация на активност, адекватност, свобода и отговорност. Така ще ги принудим да започнат да ни отговарят реципрочно и да бъдат на висотата на избирателя.

 

Д-р Илко Семерджиев е учредител на БЛС през 1989 г. и три мандата член на УС, два от които е зам.-председател; създател е на НЗОК и е нейният първи директор; заместник-министър е на здравеопазването в три правителства и министър на здравеопазването в правителството на Иван Костов. Към момента е почетен председател на Международен институт по здравеопазване и здравно осигуряване. Редови член на ДСБ.

Станете почитател на Класа