Станишев: Няма нужда от ревизия на Конституцията

Конституцията трябва да се ползва с подкрепа от политическите партии, гражданските сдружения, гражданите. Важно е нейното прилагане и спазване." Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев от името на парламентарната група на „Коалиция за България" по време на тържественото заседание на Народното събрание, посветено на 135-тата годишнина от приемането на Търновската конституция.

„Повечето от предложенията за ревизия на Конституцията показват теоретичен поглед и юридически фетишизъм. Днес няма нужда от ревизия на конституцията, но има нужда от дълбок и сериозен конституционен дебат", категоричен бе той.

„23 години след приемането на новата Конституция, тя се оказа много повече от конституция на прехода - едновременно устойчива и прозорлива, напълно пригодна за съвременните условия", смята Станишев.

"Честванията и на Търновската конституция имат смисъл, ако наистина отдадем почит на нейните автори, на ценностите, заложени в нея, ако извлечем поуките за бъдещето на развитието на българската демокрация. Българската конституция от 1879 година е сред най-прогресивните за своето време. Как се случва така, че една новосъздадена държава след 500 години чуждо владичество е способна със слабо гражданско общество без традиции в тази област да изготви такава конституция? Убеден съм, че Търновската конституция изразява в най-голяма степен копнежа на българите от онова време за свобода, върховенство на закона и е ясна декларация за принадлежност на България към Европа. Интересен е фактът, че след Руско-турската освободителна война Русия дава възможност чрез своите представители България да приеме една от най-демократичните конституции. Трябва да отдадем дължимото на желанието и толерантността на времената тогава администрация от Дондуков-Корсаков", каза още лидерът на БСП.

Според него обаче Конституцията не преодолява дуалистичната монархия и не постига завета на Апостола за "чиста и свята република".

„България е по-скоро с монархичеко, отколкото с парламентарно управление. Това е източник на множество конфликти през десетилетията", допълни той.

Станете почитател на Класа