24 партии са злоупотребили с лични данни на граждани

171 жалби за злоупотреба с ЕГН-та на граждани срещу 24 партии са постъпили в ЦИК през вчерашния ден. Потокът от сигнали потече към комисията след като бе дадена възможност гражданите да проверят онлайн дали са са включени в подписки на партии за регистрация. Оказа се, че всички големи партии са включили в подписките си имена и ЕГН-та на хора, които не са давали подкрепа за тях. Жалбите са срещу 24 партии като най-голям брой сигнали има за Реформаторския блок -28, Съюза на комунистите-22 и ГЕРБ -19.
Централната избирателна комисия ще сезира прокуратурата за фалшивите подписи, които някои партии са подали в ЦИК за евроизборите, като това могат да направят и самите потърпевши, предаде вчера БНР. След като вчера стана ясно, че в списъците, предадени в ЦИК за подкрепа на регистрация на партии и коалиции, има злоупотреба с данни, омбудсманът Константин Пенчев установи, че името му неправомерно е било вписано в списъка на Националдемократичната партия за евроизборите. За това сигнализира самият той по време на отчета на дейността си за 2013 година.

Възможността всеки да провери дали дадено ЕГН фигурира в партийна подписка е погазване на личните данни, каза вчера пред bTV адвокат Александър Кашъмов от програма „Достъп до информация“. Андреев заяви, че това може да стимулира корпоративния вот, тъй като работодателите могат да се информират за политическите възгледи на своите работници. Според него възможността да се правят подобни проверки противоречи на два нормативни акта. Адвокат Кашъмов смята още, че това дава и възможност на МВР да „профилира“ хората политически, макар че това е забранено от закона.

Станете почитател на Класа