Партийните лидери спестиха подписа си за регистрация за изборите

  • Отличници са ГЕРБ и ДПС – лидерите им са на първо място в списъците за ЦИК

Лидерите на политически партии масово са отсвирили подписките за регистрацията си за евроизборите, показа проверка на classa.bg. Голяма част от тях не са си направили труда да сложат името си и подписа си в списъците, стана ясно от направени справки на специалната Интернет страница на Централната избирателна комисия.
Отличници в регистрацията са лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС Лютви Местан. Те са на първо място на първа страница в списъците на своите партии. Силните хора в двете партии също присъстват в списъците – Цветан Цветанов е втори след лидера си, а депутатите Делян Пеевски и Йордан Цонев прилежно са се записали на втора страница в списъка на ДПС – съответно на 27 и 37 позиция.
Силата на личния пример явно е отдавна забравена кауза за БСП. Нито лидера на партията и водач на листа Сергей Станишев, нито четиримата му заместници в партията са сложили подпис в списъка. Явно от столетницата са предпочели да се доверят на електората си, който да осигури необходимия брой регистрации.
Не са счели за необходимо да се запишат в списъците и лидерите на двете националистически формирования – Атака и НФСБ. Нито Волен Сидеров, нито Валери Симеонов са дали своя подпис.
От новите политически формирования също идват разнопосочни сигнали. Лидерът на „България без цензура" Николай Бареков не присъства в регистрациите за евроизборите. Неговата липса обаче се компенсира от присъствието на другия коалиционен партньор – Красимир Каракачанов от ВМРО е записан на 308 страница.
Меглена Кунева и Корман Исмаилов отсрамват ръководството на Реформаторския блок. В списъците обаче липсва Радан Кънев, както и други известни имена от ДСБ като Иван Костов и Екатерина Михайлова.
Другите по-малки партии, участващи в евроизборите могат да дадат пример на по-големите – Петко Ковачев от ПП „Зелените" и Светльо Витков от „Глас Народен" прилежно са се регистрирали, макар и не на първо място като Борисов и Местан.
На обратния полюс е формацията „АБВ" на бившия президент Георги Първанов. Нито той, нито водачът на евролистата Ивайло Калфин участват в подписката за регистрация.
Основната част от министрите начело с премиера Орешарски не са участвали в инициативни комитети и подписки за партии. Любопитното изключение е транспортният министър Данаил Папазов, назначен от квотата на ДПС. Според справката от ЦИК Папазов е участник в подписката на ПП „Съюз на комунистите в България".

Станете почитател на Класа