Увеличават началната заплата на учителите до 35 г.

От 1 юли ще бъде увеличена началната заплата на младите учителите до 35 г., съобщи в Русе министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова. В Русенския университет министърът участва в дискусията „Образованието - модерно, достъпно, качествено". В хода на дискусията бе обсъдена и темата за професионалното образование във връзка с пазара на труда.

До две седмици новата стратегия за висше образование ще бъде внесена за обсъждане в Министерски съвет, съобщи министър Анелия Клисарова. Депутатите обсъждат промените в Закона за професионалното образование и обучение. „Законът е между първо и второ четене. Съгласуваме текстовете и има някои допълнения, които да улеснят въвеждането на т.н. учене по време на работа. Учениците ще имат право да влязат в тази система чрез професионалните гимназии, като те могат да обучават както досега, така и по новия модел - учениците и да са на работа да имат трудов договор с работодателите, и едновременно с това да изпълняват учебните си задължения и стандартите, които са необходими, за да получат средно образование", каза министърът.

На журналистически въпрос относно възнаграждението, което ще получават учениците, проф. Клисарова обясни, че то ще зависи от работодателите: „Заплащането зависи от работодателите, колко дни в седмицата ще работят. Искаме да направим закона отворен. В зависимост от професията, която ще изучават, няма да има регламент два или три дни на работа или на училище, където е необходимо повече теория. Може първи-втори курс да са с повече теория и по-малко практика, после това да се обърне. Учебните планове и програми ще бъдат изработени с професионалната гимназия, заедно с бизнеса, за да отговарят на изискванията и на бизнеса, и на образователните стандарти".

Станете почитател на Класа