Мерджанов: Наказанията по случая „Лясковец” не са достатъчни

Наказанията на служителите на МВР след акцията в Лясковец са очаквани, но не са достатъчни. Това заяви по БНТ председателят на парламентарната вътрешна комисия Атанас Мерджанов.
Според Мерджанов е важно да има завишен контрол и изисквания към всички служители на МВР.

Двама висши началници в МВР ще бъдат наказани, заради инцидента, при който Петко Петков застреля един командос от Отряда за борба с тероризма и рани други трима. Ще бъдат уволнени и двамата служители, снимали ден преди акцията дома на Петков, когато той ги е забелязал. Това стана ясно вчера след като вътрешният министър Цветлин Йовчев представи доклада на МВР за операцията в Лясковец.

Загубата на Емил Шарков дълго ще тежи върху морала и психиката на всеки един от Специализирания отряд за борба с тероризма, открои Мерджанов.

Има скъсани връзки между МВР и областните дирекции. Трябва да се проведат проверки и най-вече на тази във Велико Търново, смята председателят на вътрешната комисия.

Той подчерта, че дори и провалена, акцията е спасила от евентуална заплаха децата и гражданите на Лясковец.

Атанас Мерджанов обяви, че в едно от следващите заседания на вътрешната комисия ще се изиска анализа за цялостното състояние на Специализирания отряд за борба с тероризма. Той посочи, че информациите, които излизат относно състоянието на отряда, са много притеснителни. По думите му ръководството на МВР и системата като цяло трябва да са стабилни, за да бъде стабилна и самата държава.

Станете почитател на Класа