×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 270

Проф. Антоний Тодоров: Само видима алтернатива на сегашното управление ще предизвика предсрочни избори

  • АВБ и коалицията около Бареков не се борят на един и същ политически терен, смята политологът

Интервю на Анета Божидарова

 

Г-н Тодоров, коя е основната битка, която се очертава на предстоящите евроизбори?

 

Основни съперници на терена остават ГЕРБ и БСП. Това е и залогът на изборите – дали левицата или десницата ще имат повече представители в Европейския парламент. Особено след като за първи път са обявени предварително кандидатите на ЕНП и на ПЕС за председател на Европейската комисия. Това, разбира се, интересува малка част от българските граждани. Европейският вот ще бъде първо и изключително важно изпитание за новите политически субекти - „България без цензура" и АБВ. Ако успеят да покажат жизнеспособност, ще имат бъдеще. Ако не успеят – могат да залязат доста бързо.

 

За чии гласове ще се борят АБВ и коалицията между „България без цензура", ВМРО и ЗНС?

 

АВБ и коалицията около Бареков няма да се борят на един и същ политически терен. Има мнения, че те се целят в една и съща аудитория, но според мен това не е така. АБВ по-скоро ще се бори за гласовете на онези избиратели, които по принцип смятат себе си за леви. Първанов няма да бъде в пряка конфронтация с БСП и да отнеме гласове от левицата. Той ще привлече гласовете на онези избиратели, които вече са оттеглили доверието си от БСП и са спрели да гласуват или вече са решили, че повече няма да дадат доверие на левицата.
Коалицията около Бареков ще се цели в разочарованите от ГЕРБ. Които не са малко. В този смисъл новите политически субекти имат различни публики. Те могат да бъдат смятани за центриски дотолкова, доколкото ще привлекат симпатиите на хора, които са склонни да променят вота си и да не гласуват винаги за една и съща партия. Но само дотолкова има прилика между АБВ и „България без цензура".

 

Прословутото кафе между Борисов и Местан поставя ли отново ДПС в ролята на незаобиколим политически фактор?

 

Тази среща беше предупредителен знак от страна на ДПС към БСП. В момента обаче не виждам никакъв интерес нито от страна на БСП, нито от страна на ДПС правителствената коалиция да бъде прекратена. Независимо от различията между тях, те ще продължат да бъдат в коалиция. Поне докато съществува това правителство.

 

Ще успее ли да мобилизира достатъчен ресурс на предстоящите избори Реформаторският блок?

 

Ще успее, въпросът е дали ще е за повече от един евродепутат. Проблемът при Реформаторският блок е, че той не изглежда много хомогенен – различията са очевидни между политическите партии в него. Това поставя под съмнение колко дългосрочен ще бъде този проект Ако Реформаторският блок ще съществува само за тези избори, след тях всяка партия трябва да реши сама за себе си какъв път ще поеме.

 

Какво се случва на националистическото поле, не е ли малко прибързано да се отписва „Атака"?

 

В никакъв случай не трябва да се отписва партията на Волен Сидеров. „Атака" има конкуренти и съперници, но е способна да излъчи един и дори повече евродепутати.
В тази част на политическия спектър обикновено има силна мобилизация на евроизбори. Поддържниците и симпатизантите на националистическите формации са хора, дълбоко разочаровани от политическия преход у нас. Те гледат с подозрение на европейския проект – за тях той не е успял да гарантира за страни като България един социално справедлив ред. Затова те са склонни да се поддават на националистическата реторика – против чужденците, против бежанците, против т. нар. инородци в българското общество. Смятам, че и „Атака" и НФСБ имат шансове за повече от един евродепутат. В тази реторика влиза бързо и „България без цензура". В коалицията на Бареков е и ВМРО – традиционна и по-умерена националистическа партия, която също мобилизира националистически вот.

 

Очаквате ли да има предсрочни парламентарни избори след евровота?

 

Резултатите от евровота ще са важен знак дали до края на годината ще има предсрочни парламентарни избори. Ако управляващата коалиция БСП и ДПС не се представят много по-убедително от ГЕРБ на евровота, натискът за предсрочни избори ще се засили. До къде - зависи от два фактора – доколко правителството на Орешарски ще устои на този натиск и доколко, освен ГЕРБ, извънпарламентарната опозиция ще иска предсрочни избори. За да има ефективност на натиска за предсрочни избори, трябва да има видима алтернатива, която би могла да замени сегашното управление. Не смятам обаче, че голяма част от българските граждани ще припознаят ГЕРБ като такава.

Станете почитател на Класа