Аню Ангелов: Руските самолети летят край границата ни

Руските самолети не навлизат в пространството ни, а летят край границата. Те могат да снемат какво се извършва в континенталния шелф на страната или в териториалното море, заяви в студиото на „Събуди се” по Нова ТВ генерал лейтенант от резерва Аню Ангелов, бивш военен министър.

„2012 г. една ескадрила F-16 беше базирана тук, докато летището във Виано, Италия беше в ремнот, така че това е нещо, което е отработвано в България. От гледна точка на доверието на българите в НАТО, на която сме член вече 10 години, е добре, при такива ситуации, каквито се създават, говоря за цяла Източна Европа, става въпрос за Румъния, Полша, Балтийските държави, е добре НАТО да показва своята решимост – че ще защитава територията на тези държави”, каза бившият военен министър.

Тази седмица Ангелов заяви, че

ни трябват F-16 в „Граф Игнатиево”, за да ни пазят заради зачестилите полети на руски разузнавателни самолети.

Според него това е един вид демонстрация за сигурност. Той уточни, че изтребителите не влизат във въздушното пространство на България, а летят покрай границата.

„Увеличени са значително, но такива случаи имаше през 2012 и 2013 г., и също предизвикаха вдигане във вуздуха на нашите дежурни изтребители. Но сега са зачестили", каза Ангелов, според когото това е още едно основание да се поискат такива консултации. По думите му

тези изтребители могат да снемат какво се извършва в континенталния шелф на страната или в териториалното море,

може да разузнава радарните инсталации по брега, както и защитата на въздушното пространство на дадена държава. „Никой не можа да знае до каква граница се простират имперските амбиции на президента Путин. Всичко може да се очаква.

Станете почитател на Класа