Осем български университета вдигат таксите

Основните български университети няма да променят таксите си за следващата учебна година, става ясно от проект за постановление на Министерски съвет, качен на страницата на МОН. Само 8 са ВУЗ-овете, които ще искат повече пари от възпитаниците си наесен. Онези университети, които все пак са поискали по-високи такси, са посочили минимален скок. Някои пък са предложили повишението да е само за отделни специалности.

Софийски университет "Св. Климент Охридски" няма да променя таксите си. Най-малко ще плащат бъдещите висшисти, които следват задочно туризъм, администрация, икономика - 115 лева на година. От 340 до 500 лева варират таксите в социалните и филологическите специалности, а медиците ще внасят по 925 лева.Без промяна е и заплащането за полагане на кандидатстудентски изпит - 30 лева.

По 50 лева за първи изпит и по 30 лева за всеки следващ ще дават кандидатите да учат в УНСС. Икономическият университет също ще иска от студентите си такси като тазгодишните. Те ще варират между 462 и 670 лева в зависимост от формата на преподаване и направлението.

Столичният Технически университет е определил таксите си между 150 и 650 лева, като най-скъпи са редовните магистърски програми, а най-евтино излиза следването на задочниците бакалаври.

Годишните такси по изкуство в Националната музикална академия скачат с 50 лева - от 1150 на 1200, става ясно от проекта за постановление. С 20 лева повече ще плащат възпитаниците на Икономическия университет във Варна. Оттам искат да се вдигне от 320 на 340 лева цената на икономиката, туризма и администрацията и управлението. Първата специалност се увеличава и във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков".Студентите там ще плащат 450 лева вместо сегашните 400. Библиотечният предлага символичен ръст - от 688 на 707 лева за информатика, от 752 на 793 в специалност „Национална сигурност", както и ръст от 523 на 538 в специалностите, свързани с обществени комуникации и информационни науки.

В Националната художествена академия са определени 970 лева за годишна такси на младите творци, а в Националната спортна академия - от 350 до 840 лева.

Най-скъпо без съмнение е образованието в НАТФИЗ. Специалностите в областта на актьорството и режисурата ще се заплащат по 1450 лева на година, колкото и през тази. Между 20 и 50 лева повече дават записаните в Държавната музикална академия "Панчо Владигеров".

Станете почитател на Класа