Избират главен съдебен инспектор след изборите

Окончателният избор на главен съдебен инспектор на Инспектората към ВСС ще стане факт след евроизборите. Това съобщи председателят на парламентарната Комисия по правни въпроси Четин Казак в предаването на БНР „Преди всички“. Според него по този начин народните представители ще имат достатъчно време да се запознаят с качествата на кандидатите. Депутатът от ДПС смята, че оставката на сегашния главен съдебен инспектор Ана Караиванова трябва да бъде гласувана непосредствено преди избора, тъй като е недопустимо е да има вакуум в ръководството на Инспектората.

В сряда, часове преди изтичането на крайния срок парламентарната група на Коалиция за България внесе двете кандидатури, номинирани от Съюза на съдиите (ССБ) в България – на съдийките Вера Точкова и Теодора Чочкова.
„Не е необходимо и ние да внасяме кандидатура. Конкуренцията е осигурена – има две кандидатури, между които Народното събрание ще избере бъдещия главен съдебен инспектор, коментира Четин Казак. Депутатът от ДПС изтъкна, че всяка политическа сила сама преценява дали и кого да предложи. По думите на Четин Казак, явно кандидатурата, издигната от Асоциацията на прокурорите не е намерила достатъчно продкрепа и затова не е била предложена от нито една от парламентарно представените политически сили.
„Надявам се, че всички политически сили, включително ГЕРБ, ще подходят отговорно към тази процедура. Ние сме в началото на четвърта процедура за избор на главен съдебен инспектор. Ако и този път се провали, не знам как това ще се отрази на имиджа на България”, каза още председателят на Правната комисия Четин Казак.
На въпрос за искрите, които прехвърчат между представители на различните гилдии във ВСС Четин Казак коментира, че ВСС е постоянно действащ орган и независимо от това, че неговите членове са призлезли от определени професионални среди, като влязат във ВСС би трябвало да не са от нито една квота. „Не би трябвало да се търсят непрекъснато поводи за противопоставяне в съдебната власт”, каза още Четин Казак. След което допълни, че и трите гилдии в съдебната власт са равнопоставени и трябва сами да намерят формулата за взаимодействие във ВСС и този орган да заработи по най-добрия начин.

Станете почитател на Класа