Депутатите приеха поправките в Изборния кодекс без БСП

БСП отказа да подкрепи поправките на ГЕРБ в новия Изборен кодекс за промени в състава на Централната избирателна комисия (ЦИК). Днес със 73 гласа "за" от ГЕРБ и 31 от ДПС парламентът ги прие на първо четене. От левицата и трима депутати от "Атака" гласуваха "против", а други петима от партията на Волен Сидеров се въздържаха. Основният автор на новия изборен закон Мая Манолова (БСП) повтори тезата си, че проектът на ГЕРБ е кратък, но пълен с грешки, и ако не бъде променен, преди да бъде приет окончателно, ще създаде "правни дупки". От "Атака" обявиха, че и оригиналните текстове в проекта са лоши, но промените не решават проблема, че президентът назначава членове на ЦИК. Екатерина Заякова (БСП) пък заяви, че кодексът бил хубав, ако президентът е такъв, какъвто трябва да бъде, и спазва законите и конституцията. А поправката, внесена от ГЕРБ, сравни с тоалетната хартия "Милде" - "четирипластова, мека и лека". След гласуването председателят на правната комисия в парламента Четин Казак подчерта, че най-вероятно между първо и второ четене ще се наложат промени. До промените, които идват едва месец след влизането в сила на новия изборен закон, се стигна след решението на президента Росен Плевнелиев да назначи шестима, а не петима членове на ЦИК от ГЕРБ, с което според управляващите е ощетил ДПС с едно място. В сряда БСП и ДПС сезираха Конституционния съд за президентския указ.

За да се реши спорът, от ГЕРБ предложиха съставът на сегашната ЦИК да се увеличи с един човек - от 19 на 20, от които 18 се предлагат от парламентарните партии. Идеята на ГЕРБ е съставът на ЦИК да стане плаващ - с 18 души, предложени от парламентарните партии и по един от партиите с евродепутати. Предлага се и членовете на комисията да могат да се сменят след всеки вид избор, в зависимост от състава на Народното събрание и Европейския парламент.

Днес Мая Манолова подчерта, че в поправките на ГЕРБ няма механизъм за промяна на състава на ЦИК след изборите, защото законът предвижда 5-годишен мандат за комисията. Възрази и срещу термина "представени партии", който бил неясен и може например да включи новата партия на бившия телевизионен водещ Николай Бареков. "Той няма достатъчно депутати, за да бъде включен като парламентарна партия, но на практика е представен", разсъждава Манолова от парламентарната трибуна и посочи, че ако такава е логиката на промените, това трябва да бъде упоменато.

"Агресията и жлъчната критика срещу труда на други хора може много лесно да се обърне срещу вас", обърна се тя към ГЕРБ, а Цецка Цачева от партията на Бойко Борисов ѝ благодари за конструктивната критика и посочи, че от ГЕРБ никога не са имали претенциите да предлагат съвършени текстове, макар че последните предложения не били толкова лоши.

Станете почитател на Класа