Вигенин: Трябва да се купят нов тип изтребители, за да се прекъсне зависимостта на армията от Русия

Сегашната ситуация в Украйна изисква България да вземе бързо решение за модернизация на военновъздушните сили на армията, заяви външният министър Кристиан Вигенин в сутрешния блок на БНТ.

Външният министър заяви, че България трябва да реши как да организира своите военновъздушни сили. Той подчерта, че трябва да се купи нов тип изтребители, защото в противен случай българската армия ще продължи да бъде зависима от Русия и руската поддръжка на самолетите.

"Скоростта на процеса зависи от нас, но и от партньорите, които трябва да покажат дали могат да ни осигурят самолети", каза още Вигенин. По думите му, ако българските самолети изчерпат летателните часове и ресурса си, България все пак няма да остане без съответната подкрепа от партньорите. "Няма да останем без самолети, които да се грижат за нашето въздушно пространство", увери той.

"Имаме споразумение със САЩ за временни увеличения на провежданите военни учения. Така както балтийските страни поискаха подкрепа, така и България и всяка друга страна, членка на НАТО, може да поиска това", заяви министърът. Той подчерта, че за момента няма нужда от такова и според оценките за България няма регистрирана повишена опасност от Русия. Министърът каза, че руски самолети не са навлизали в българско въздушно пространство, но преминават близо и затова НАТО реагира.

"Нека да успокоим и гражданите – не вървим към някакъв тип сблъсък, най-малкото военен. Това, което се прави в тактически план от НАТО, е да се гарантира сигурността на източния фланг", каза външният министър за решението на НАТО да засили контингента си на Изток и най-вече в балтийските страни и Полша. Той подчерта, че не се предвижда участие на български контингент в силите на НАТО, които ще бъдат изпратени в Полша, която поиска 10 хиляди войници на пакта. В дългосрочен план предстоят дискусии.

В коментар за решенията на алианса по време на срещата в началото на седмицата той обясни, че се замразяват само някои аспекти от сътрудничеството с Русия, но в същото време партньорите от НАТО ще продължат да търсят решение на ситуацията чрез диалог с Москва.

"Трябва да повишим боеспособността на армията си. Но тук не става дума само за заплаха от Русия. Има много други източници на заплаха. НАТО е организация за колективна отбрана", допълни Вигенин. Той припомни препоръките на алианса всяка от членките му да отделя 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана. По думите му в България това няма да се случи утре или догодина, но трябва постепенно да се върви към увеличаване на средствата за модернизиране на армията.

Вигенин припомни, че ситуацията в Украйна не е прецедент и същото се е случило и в Грузия. "Ние много държим внимателно да подходим, за да не тръгнем в спирала на противопоставяне, която е излишна в момента. Трябва да вървим към деескалация на напрежението", подчерта той.

За нуждата от икономически санкции от страна на Европейския съюз срещу Русия външният министър подчерта, че истината е някъде по средата и тя се поддържа от правителството. Според него всички трябва да си зададат въпроса дали икономически санкции могат да доведат до възстановяване на политическия диалог. Ако отговорът е положителен, тогава България би подкрепила такива наказателни мерки, но засега случаят не е такъв.

Трябва да има и оценка дали евентуални икономически санкции няма да навредят повече на Европа, отколкото да помогнат, и Европейската комисия работи по такава оценка. Той коментира, че за момента няма нужда да се минава на трето равнище от санкции. "Трябва да спрем да тормозим българските граждани с това трябва ли да има санкции или не", подчерта Кристиан Вигенин.

"Външният министър трябва да прави това, което е правилно, а интерпретациите трябва да останат на съвестта на политиците", коментира той критиките срещу работата и позицията си за Украйна. "Във външната политика черно или бяло няма, а когато си умерен, те критикуват и от двете страни", заяви той и допълни, че ще продължи да прави това, което е добро за държавата и за гарантиране на националния ѝ интерес.

Той коментира облекчаването на визовата политика към гражданите на Русия като нещо предвидено и нормално. "Ние не искаме да наказваме руските граждани, това е полезен ход не само с оглед очертаване на туристическия бизнес, а така можем да разширим и затвърдим връзката между народите", каза още външният министър.

Станете почитател на Класа