БСП и ДПС дадоха Плевнелиев на Конституционния съд

С подписите на 117 депутати БСП и ДПС внесоха днес жалба в Конституционния съд с искане да обяви за противоконституционен указа на президента Росен Плевнелиев, с който назначи 15 членове на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това обяви зам.-председателят на Народното събрание и основен автор на Изборния кодекс Мая Манолова.

Според управляващите Росен Плевнелиев е нарушил императивен текст на Изборния кодекс, както и принципа на правовата държава.

"От изказването на Росен Плевнелиев от вчера е станало ясно, че той напълно разбира онова, което законът му налага", обясни Манолова. "То не му харесва и той не го спазва, защото според него не дава достатъчно членове на неговата партия - ГЕРБ", добави тя и бе категорична, че с изказването си Плевнелиев сам е признал, че смята балансите в ЦИК за нарушени и поради тази причина си позволява да даде на ГЕРБ един член повече.

Тя припомни, че е имало обществено обсъждане на новия кодекс и ако Плевнелиев е имал възражения, е трябвало да ги представи на парламента, когато му е било времето

"С указа си и коментарите след това президентът вменява на Народното събрание критерии, които не са записани в Изборния кодекс, и така се изявява като законодател", каза още тя.

"По повод параноята за предсрочни президентски избори искам да напомня на Плевнелиев, че няма как да се предизвикат с Изборния кодекс, но с действията си напоследък върви към подобен сценарий", предупреди Манолова, намеквайки за импийчмънт на държавния глава, ако съдът обяви указа му за противоконституционен.

"Президентът и държавните институции са длъжни да изпълняват закона независимо дали им харесва и отговаря на тяхното разбиране за баланс", каза още Манолова.

Припомняме, че ДПС се отказа от своята квота за ЦИК и я подкрепи предложения от ГЕРБ кандидат за заместни-председател на Комсията. Преди решението на ДПС квотите бяха разпределени така: 6 от ГЕРБ, 5 от БСП, 1 от ДПС, 1 от "Атака", 1 от НДСВ и 1 от Синята коалиция.

 

Станете почитател на Класа