БСП предложи Теодора Точкова за главен съдебен инспектор

ГЕРБ засега няма да издига кандидатура за главен съдебен инспектор на инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС), защото няма подходяща, обяви лидерът на партията Бойко Борисов пред журналисти в парламента. Срокът за номинациите изтича в 18 часа днес.

Депутатите от БСП Спас Панчев и Смиляна Нитова вече внесоха кандидатурата на Съюза на съдиите Теодора Точкова. Очаква се до края на деня БСП да внесе и другата номинация на съдиите - Вера Чочкова. По непотвърдена информация ДПС също ще внесе своя кандидатура, вероятно на прокурора Атанас Гебрев, но разговорите между управляващи и ГЕРБ все още продължават.В началото на февруари в писмо до Съюза на съдиите в България (ССБ) Борисов увери, че ще подкрепи номинация, издигната от организацията.Днес на въпрос на "Дневник" дали ще внесе някоя от кандидатурите на съюза Борисов отговори, че е обещал не само на тях, а на съсловните организации – "прокурори, съдии, но до този момент никой не е разговарял с нас". "А в библията е казано, че няма по-лошо от непоискано добро да направиш", отбеляза лидерът на ГЕРБ.

В средата на март Съюзът на съдиите издигна две кандидатури – на съдия Вера Чочкова от Софийския градски съд и на Теодора Точкова, която е председател на Административния съд в Хасково.Миналата седмица зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви пред журналисти, че партията му не е обсъждала номинациите на Точкова и Чочкова. "Ще видим какви са професионалните качества. Но щом номинациите са от ССБ, ние предполагаме, че те са с висок професионален опит и биха били достойни кандидатури. Всички парламентарно представени партии трябва да се обединят безспорните качества на един от кандидатите, за да може да се стигне до избора", посочи Цветанов.

До нова процедура за избор на главен съдебен инспектор се стигна, след като в края на декември БСП и ДПС след сондажи с ГЕРБ издигнаха кандидатурата на съдия Веселина Тенева. За избора ѝ са нужни гласовете на две трети от всички депутати - 161 гласа, които могат да бъдат постигнати само с подкрепата на ГЕРБ, БСП и ДПС. Тенева беше единственият кандидат за поста. През януари Европейската комисия разкритикува принципа на назначения в съдебната система и посочи, че изборът на съдебен инспектор ще бъде важен тест за институциите.

Станете почитател на Класа