Плевнелиев: Свърших си добре работата за ЦИК

Президентът Росен Плевнелиев е убеден, че си е свършил работата добре, действал е бързо и е спазил Конституцията и закона по отношение на ЦИК. Според него  дали ще има негативен ефект върху предстоящия евровот на 25-и май от целия скандал със ЦИК зависи единствено от политическите партии.

След указа на презинета ГЕРБ поискаха промяна на Изборния кодекс, а БСП търсят Конституционния съд. Държавният глава също има въпроси към авторите на новия Изборен кодекс. „Защо се бавиха една година и го направиха в последния момент. Кой изкара онзи текст, който мирише на държавен преврат да има избори 3 в 1 през 2014 г.", попита Росен Плевнелиев през журналистите. 

Той поиска да разбере още има ли България двукамарна ЦИК или има еднокамарна такава. Кой досега е изваждал ръководството на ЦИК от състава на комисията или от начина, по който тя взема решения и функционира, подчерта още Плевнелиев.

Припомняме, скандалът гръмна, след като държавният глава издаде указ за членовете на ЦИК, давайки един човек повече на ГЕРБ. Основното разминаване при "методиките" на Мая Манолова и Росен Плевнелиев е, че в БСП използват цифрата "13", с която делят броя депутати във всяка парламентарна група, а президентството - "17".

 Да поискаме импийчмънт на президента Росен Плевнелиев е една евентуална и възможна стъпка, след като Конституционният съд се произнесе по жалбата, която сме подготвили против указа на президента, с който назначи Централната избирателна комисия", каза пред Нова телевизия  зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова.
Във връзка с подготвената конституционна жалба срещу указа на президента, Манолова обясни, че това е една „логична стъпка”, която изисква „почтеното и отговорно поведение на парламента”, за да бъде преодоляна една несправедливост.  „Президентът ощети ДПС, като й открадна един полагащ й се член, с цел да угоди на партията, която го е излъчила”, припомни Мая Манолова и допълни, че е време Росен Плевнелиев да си понесе отговорността, тъй като по нейни думи той не е издържал поредния тест на почтеност и демократичност.
На въпрос относно „кафето” на ДПС и ГЕРБ и тази политическа линия, която се е оформила, червеният депутат бе категоричен, че приема тази интерпретация „първоаприлски” и допълни:  „ДПС не са политическа сила, която би променила позициите си след един разговор на кафе”.
Мая Манолова подчерта, че ЦИК работи. В „Здравей, България” тя представи бюлетината за евроизборите. Стана ясно, че от ляво ще се стоят партиите и коалициите, а отдясно се намират квадратчетата за отбелязване на преференциалния вот, в случай че не искаме гласът ни да се отчете за водача на партията.
На въпрос дали няма да има объркване какво попълваме вляво и какво вдясно, Манолова категорично отвърна: „Нека не подценяваме интелигентността на избирателите”.
Отбелязването ще става с хикс (Х) или с чавка (V). Квадратчетата с номерата не може да се заграждат с кръгче. Бюлетините за евроизборите ще се печатат от печатницата на БНБ, както и от други печатници, които са лицензирани да печат ценни книжа. Мая Манолова обясни, че уникалният номер на всяка бюлетина ще бъде премахван преди да отидат в избирателните секции, за да се гарантира неприкосновеността на вота.
„Ние играем за победа на тези избори”, заключи зам.-председателят на НС.

Станете почитател на Класа