ББЦ променя закона за хората с увреждания

Веднага, заедно с нашите юристи, подгответе законови проекти, които нашите двама депутати да внесат в Народното събрание.

Така завърши срещата на лидера на „България без цензура” Николай Бареков с инвалиди, хемодиализирани и диабетноболни във Варна. Пред него те изложиха своите проблеми. И други партии са получавали нашите сигнали, но винаги са отвръщали, че пари в момента няма. За първи път получихме реална подкрепа, облагодариха се лицата с увреждания.

Още от утре те ще

започнат да работят с юристите на партията за промяна в няколко закона. Единият касае ТЕЛК-овете.

Проблемът е, че по-голямата част от работещите там са пенсионери. Решението е: всеки доцент и професор един месец през годината да работи в ТЕЛК.

Другият от проблемите, който е изключително наболял, е свързан със Закона за жестомимичния превод. Такива специалисти във Варна липсват. В София били едва десетина. Решението е да се промени Законът за образованието и науката и

да се вкара час по свободноизбираема подготовка (СИП) за изучаване на езика на глухонемите, за да има повече подготвени кадри.

Няма работа за младежи с увреждания, оплакаха се още на срещата с Бареков. Не се изпълнявал и Законът за достъпна среда. Проблем във Варна е, че шофьорите с увреждания трябва да пътуват чак до Горна Оряховица за презаверка на годността им. Причината е,че това е най-близкото населено място до морския град, в което има държавна Транспортна болница. А във Варна шофьорите с увреждания са близо 2000.

Редица правителства ни отвръщаха с думите: няма пари.

А истината е, че точно те ги крадяха, оплакаха се още хората. Лидерът на ББЦ се съгласи с думите им и поясни, че пари има, но отиват за колосални комисионни на политиците. Целта на водената от него партия е точно такава – решаване на болния проблем. Радваме се на този диалог с Вас, отвърнаха лицата с увреждания. Той ще е постоянен, обеща на края на срещата с тях Николай Бареков.

Станете почитател на Класа