Сидеров иска анкетна комисия за срещата на Плевнелиев с шефа на EVN

  • БСП и ДПС подкрепят идеята, Атанасова от ГЕРБ ги обвини в тайна коалиция с "Атака"

Партия „Атака" организира подписка за създаване на нова анкетна комисия в парламента, която да разгледа нерегламентирани контакти на президента Росен Плевнелиев и търговия с влияние. Това обяви в предаването „Неделя 150″ лидерът на „Атака" Волен Сидеров. По думите му, отправна точка в работата на комисията ще бъде тайната среща на държавния глава във Виена с изпълнителния директор на EVN Щефан Шишковиц.
„От къде е добил самочувствие шефа на EVN, за да каже, че няма да си плати (на НЕК), освен от срещата с държавния глава. Очевидно има протекцията на г-н Плевнелиев", аргументира нуждата от такава комисия Сидеров.
Депутатът от ДПС Янко Янков обяви по БНР, че има нужда от нова анкетна комисия, защото президентът компрометира институцията. Според Янков, "изобщо всички въпроси, по които президентската институция трябва да обединява нацията и да издига престижа на България, там за голямо съжаление се извършва точно обратното – скача с действията си президентът. И това, което се случи във Виена, и това, което изтече като информация, че той е само президент на ГЕРБ, и за това, което направи по Изборния кодекс. Разбира се, да, това е също един изключително сериозен проблем, който трябва в най – малкия случай да бъде изяснен за какво става въпрос, какви са тия корпоративни интереси, към които президентът има пряко отношение и защо тази среща се провежда дискретно във Виена и т.н. Президентът на коя страна е - това трябва да стане абсолютно ясно – и анкетна комисия може да изясни този въпрос, каза Янко Янков.
На свой ред, депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова обясни действията на Волен Сидеров като резултат от тайна коалиция. "БСП, ДПС и "Атака" за пореден път си търсят жертва. Аз мисля, че темата със задълженията в енергийната система е една от важните теми за дебат. Тези дружества са поставени в едно положение, в което биват заплашвани, че ще се национализират. Биват заплашвани, че ще им се отнеме лицензът. Без да съм техен говорител, това, което наблюдавам в последните няколко седмици не е добър пример за никоя държава, която твърди, че има пазарна икономика, която твърди, че е добра държава за чужди инвестиции, каза Атанасова.
„Без да съм говорител на ЕРП-тата, това, което наблюдавам в последните няколко седмици не е добър пример за никоя държава, която твърди, че има пазарна икономика, която твърди, че е добра държава за чужди инвестиции, каза Атанасова.

Станете почитател на Класа