×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 270

Тихомир Безлов: АБВ ще привлече разочаровани от БСП и от „Атака"

  • Основният конкурент на Бареков е ГЕРБ, смята старши експертът в Центъра за изследване на демокрацията

Г-н Безлов, каква е вашата оценка за обществените нагласи броени седмици преди евроизборите?

 

През последните 25 години научихме, че избирателите все по-късно решават за кого ще гласуват и дали въобще ще отидат до урните. Изборите за Европейски парламент у нас обикновено не предизвикват голяма избирателна активност. От това печелят партиите с твърди електорати. Ситуацията днес е малко по-различна, предвид новите политически субекти. Много неясноти съществуват - няма да е ясно до последно колко висока ще е избирателната активност, какъв потенциал ще мобилизират различните политически конкуренти. Лично аз не очаквам да последва нещо сериозно от евроизборите.

 

Няма ли да бъдат решаващи те за съдбата на кабинета „Орешарски"?

 

Защо да са решаващи? Има вече някакво поделяне на властта, силите в Народното събрание са разместени – с появата на независимите депутати. Никой не е доволен общо взето от тази ситуация, но едно ново преразпределяне не е ясно до какви загуби ще доведе за тези, които нещо вече са договорили помежду си. Затова можем да градим само хипотези. Смятам, че никой в политическата игра в момента няма съвсем точна и ясна преценка какво ще направят другите играчи в нея. Ако коалицията на Бареков покаже висок резултат и измести „Атака", тогава играта ще стане друга. Ако обаче остане извън парламента, „България без цензура" може и да не съществува след 3 години.

 

Традиционна ли ще бъде битката тогава – между БСП и ГЕРБ?

 

Такава картина се очертава. Единият проблем пред БСП е чисто демографски – предвид възрастовата граница, той се стопява от година на година. БСП трудно привлича нов електорат сред по-младите и хората на средна възраст. За 25 години тази тенденция не се промени в левицата.

 

АВБ ще отнеме ли гласове от БСП или е конкурент на Бареков?

 

Основният конкурент на Бареков е ГЕРБ. Но всъщност неговата коалиция няма да може вземе много гласове от тях. Старите и познати лица в коалицията на Бареков генерират горчиви спомени за неуспехите на десницата в годините, така че не е ясно и от десния електорат какви гласове ще привлече ББЦ. Анализаторите на Бареков грешат, като залагат на познати лица – Каракачанов, Любен Дилов-син, на отцепниците от ГЕРБ. Макар, че основен конкурент на Бареков на изборите е ГЕРБ, големият процент разочаровани не са поддръжници на ГЕРБ, а на БСП и на „Атака".

 

Как виждате Реформаторския блок в предстоящата изборна битка?

 

Реформаторите са проблем за самите себе си. Те не излъчиха силни фигури, нито силни послания. Надеждата им, че ще направят 10% вероятно няма да се оправдае, защото това е механична сметка и обикновено частите са повече от цялото. От друга страна, Реформаторският блок съдържа потенциал – те са най-неагресивни, най-безобидни, най-компромисни. Затова е възможно да натрупат подкрепа от хора, които категорично не харесват нито ГЕРБ, нито БСП. И да изберат реформаторите като по-малкото зло. В такъв план може да се разсъждава и за АБВ.

 

Грешка ли е според вас, че Меглена Кунева оглави евролистата на реформаторите?

 

Да не забравяме, че Кунева имаше едни персонални 15% подкрепа на президентските избори. Нейната партия не влезе в парламента, но причина за това е, че Кунева не заяви ясно и категорично с кого би влязла в коалиция. Ако беше обявила ГЕРБ като свой потенциален партньор, „България за гражданите" щеше да влезе в парламента. Всички я заподозряха, че тя би си партнирала с БСП и с ДПС и това отне от подкрепата за нея.

 

Как ще коментирате АБВ като нов политически субект?

 

Първанов направи голяма изненада и още в началото набра скорост. Сега подкрепата за него започва да пада. АБВ е интересен потенциален резервоар за привличане на разочаровани от „Атака" и от БСП. А там има много разочаровани.

 

Реалистично ли е да очакваме предсрочни парламентарни избори?

 

Има такава хипотеза, но тя е малко вероятна. Хората не обичат да бъдат водени насила на избори. А предсрочните избори са тъкмо това. И този, който ги предизвика, ще бъде наказан във вота.

 

Интервю на Анета Божидарова

Станете почитател на Класа