Независим предлага рамка на таксите, които събират частните съдебни изпълнители

Предлагам рамка на таксите, които частните съдебни изпълнители могат да събират, тъй като към момента няма такива. В повечето случаи се злоупотребява и се събират такси, които не би следвало да бъдат събирани. Това каза независимият депутат Страхил Ангелов в предаването „Събуди се" на Нова телевизия.
Ангелов обясни, че тарифите в момента се определят с поднормативен акт през министъра на правосъдието.
Ще бъде предложени промени и в Гражданско-процесуалния кодекс, така че да не може да се налага запор без човек да бъде надлежно информиран преди това. Освен това биха могли да се ограничат и някои от правомощията на Камарата на частните съдебни изпълнители, посочи той. Досега при обявяването на конкурс за избор на частен съдебен изпълнител, Министерството на правосъдието трябва да го съгласува това с камарата.
„Може ли министърът на правосъдието да съгласува с камарата? Той може да се консултира, но да съгласува – това не е нормално", заяви Ангелов и допълни, че зад това в повечето случаи се крият финансови интереси.
Според него в момента съдия-изпълнителите често злоупотребяват с правата си. Много често те събират такси, които не би следвало да бъдат събирани.
„Основното, което аз предлагам да се промени, е държавата и общините да не могат повече да възлагат събирането на публични вземания на частни съдебни изпълнители. Сега го правят и аз не мога да разбера на какво основание го правят", заяви още Ангелов.

Станете почитател на Класа