Юрий Асланов: Фотофиниш за ГЕРБ и БСП на изборите, подкрепата за Бареков пада

„Резултатът за първото място на евроизборите вероятно ще се определи с фотофиниш между БСП и ГЕРБ".

Това прогнозира в Кърджали социологът Юрий Асланов, който е и член на предизборния щаб на социалистите и на ръководството на БСП.

Според него интересът към евроизборите е слаб, а при ниска избирателна активност се „дава толеранс в полза на по-мобилизираните, по-големите партийни ядра".

„Сега сме в хипотезата дали големите риби ще изядат малките или малките ще се изядат помежду си", смята социологът.
„Ние регистрираме постоянен спад в подкрепата към Реформаторския блок, АБВ, дори на България без цензура, която до скоро беше хит. И разбира се, в някаква степен ДПС остава непокътнато. То вероятно няма да пострада", коментира Асланов.

Запитан за мястото на АБВ в надпреварата, той заяви, че със сигурност те няма да имат евродепутат, а 100-те хиляди, които биха гласували за тях, вероятно ще са за сметка на БСП.

По думите му когато не е ясен победителят, обикновено това е в ущърб на малките партии, защото „с наближаването на изборния ден около двете големи, около които се създава интрига, се завихря една вихрушка и големите риби изяждат малките".

Асланов не вижда някакво предполагаемо събитие, което да промени електоралните нагласи. Такова би било кризата в Украйна, но на този етап не се наблюдавало някакво силно влияние върху съзнанието на българските граждани, защото тази криза е все още много далече от тяхното ежедневие.

Асланов коментира и резервите, които имат двете големи политически партии в България ГЕРБ и БСП. Според него ГЕРБ нямат почти никакви резерви, защото имали проблем с изолацията.

„За да звучи достоверно тяхната версия, че ще се върнат на власт, те по някакъв начин трябва да излязат от капана, в който сами се поставиха - да демонстрират, че не са в изолация. Че и те имат някакви политически съюзници, с които могат да формират бъдещо правителство", коментира Асланов.

По думите му ГЕРБ „почти погълнаха Реформаторския блок и изядоха бившите десни":

„Оттук до изборите вероятно ще наблюдаваме по-често как Бойко Борисов прекалява с кафето. За него е много важно да излъчи това послание, че не е сам и има с кого да си дружи", коментира Асланов.

По думите на социолога БСП, също като ГЕРБ, няма собствени резерви:

„Но за разлика от ГЕРБ, БСП има един много силен съюзник. Това е един избирателен корпус, който не харесва БСП, обаче пък харесва правителството".

Според Асланов противниците на БСП и правителството не са малко - 40 процента, но привържениците на идеята да не се позволи на ГЕРБ да се върне на власт са над 60 процента.

Станете почитател на Класа