„Атака" ще подкрепи жалбата срещу Плевнелиев, ДПС също има такава нагласа

Депутати от "Атака" ще подкрепят подготвяната от Коалиция за България жалба до Конституционния съд по казуса с разпределението на местата в Централната избирателна комисия /ЦИК/. Това заяви пред журналисти в парламента народният представител от групата Десислав Чуколов.

По думите му държавният глава Росен Плевнелиев е направил поредна грешка с указа си за членовете на Избирателната комисия и така доказал, че е президент на ГЕРБ, а не обединител на нацията.

На въпрос дали от "Атака" ще подкрепят предложените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, свързани с ЦИК, Чуколов заяви: "ГЕРБ и Изборен кодекс в едно изречение звучат ужасно. Не търсете "Атака" в подкрепа на ГЕРБ".

ДПС има нагласа да подкрепи жалбата на БСП до Конституционния съд срещу президента, защото отговаря на становището им, че президентът е нарушил драстично оперативния запис на Изборния кодекс. Това заяви пред журналисти в парламента депутатът от ДПС Четин Казак, предаде БГНЕС.

Казак обясни, че ПГ на ДПС предстои да вземе окончателно решение, когато е готов крайният вариант на жалбата срещу Плевнелиев. „По принцип проектът цели да коригира една извършена спрямо нас несправедливост и да ни върне отнетата бройка. С указа на президента бяхме ощетени с един член. Ако има несъвършенства в проекта, те биха могли да се коригират на първо и второ четене", добави Четин Казак.

По-рано зам.-председателят на парламента Мая Манолова съобщи, че жалбата до Конституционния съд за указа на президента Росен Плевнелиев за ЦИК е готова. Тя е подкрепена от цялата парламентарна група на БСП, предстоят консултации с „Атака" и ДПС.

До жалбата се стигна, след като президентът Росен Плевнелиев подписа указ за назначаване на членовете на ЦИК при разпределение на мандатите, в което ГЕРБ има мнозинство, а „Атака" и ДПС са представени поравно. Управляващата коалиция прие друга конфигурация на комисията.

Стигна се до ситуация, в която ГЕРБ не получиха зам.-председателско място в ЦИК, а представители на БСП и ДПС намекнаха, че това може да се промени, ако Плевнелиев оттегли указа си. След срещата на Бойко Борисов и Лютви Местан в Кърджали, ДПС подкрепи с гласовете си Маргарита Златарева и тя влезе в ръководството на комисията.

Междувременно опозицията внесе предложения за промени в Изборния кодекс, с които ДПС ще има повече представители в ЦИК от „Атака".

Станете почитател на Класа