Станишев: Популизмът предлага лести решения, но после те се оказват измама

Популизмът предлага лесни решения, но винаги се оказват тежка измама за огромна част от хората, водят до тежки разочарования. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в началото на дискусията на тема: "Социалната алтернатива за Европа.

Съорганизатори на форума са Фондация "Солидарно общество" и Фондация "Фридрих Еберт". В нея участие вземат Георги Пирински, програмен директор на Фондация "Солидарно общество" , външният министър Кристиан Вигенин, министърът на икономиката Драгомир Стойнев, евродепутатът Евгений Кирилов, докторът по политология Борис Попиванов, проф. Антоний Тодоров, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, проф. Лалко Дулевски, председател на Икономическия и социален съвет, Иван Кокалов, зам.председател на КНСБ и др.

"Намираме се на два месеца от евроизборите, но като наблюдавам политическата дискусия в България едва ли някой ще се досети,че ще избираме европарламент", посочи Станишев. "Усещаме,че европейският проект, ЕС, начинът , по който функционира, не вдъхновява гражданите, хората се разочароват, все повече енергия набират антиевропейски, националистически и популистки партии", продължи той. "Затова ПЕС и БСП идваме на тези избори с ясна алтернатива - хората да имат възможност за осъзнат избор, да има политики и възможности за развитие на ЕС. През 2009 г. имаше консенсус за причините за тази криза – всички казваха,че това е системна криза на съвременния финансов капитализъм, породен от премахването на регулациите, в липсата на баланс между капитала и обществото. Имаше и ясен план на Европа как да се преодолява кризата - чрез инвестиции, чрез създаване на работни места и промяна на модела с повече регулация. И някак си незабележимо, след изборите, когато ЕНП победиха, всичко това бе забравено и сложено под масата. Преобладаваше политика, която казваше - истинският проблем са публичните разходи и лечението срещу тази криза е да се ограничат тези разходи, най-вече- социалните. Тезата бе, че европейският модел е прекалено скъп и тази политика на десните бе налагана на всички държави. У нас Симеон Дянков и хората около него превърнаха тази консервативна политика в истински геноцид. Всяка една социална политика, която не се вписваше в техните разбирания бе отрязвана. През всички тези 4 години и в Европа, и у нас съществуваше алтернатива и тя се изразява от европейските социалистически партии, защото заявихме още в началото, че финансовият сектор трябва да поеме отговорност за това, което причини на обществата и хората. Основният проблем е безработицата, разслояването и обедняването в Европа. Особено ужасяваща е младежката безработица, която в някои страни стигна до 50%. През тези години се опитахме да реализираме някои инициативи", посочи Станишев и даде пример с данъка върху финансовите трансакции.

"Днес все повече страни обявяват,че той ще бъде въведен. Нашата цел е той да бъде общоевропейски данък. Вторият пример е младежката заетост. ПЕС инициира кампания за създаване на социални програми за младежка заетост. Иначе за какво бъдеще можем да говорим, ако не се подпомогнат младите хора, които да се реализират пълноценно и да създават семейства. 6 млрд. евро е фондът за младежка заетост. Идваме с ясна воля за нова Европа, защото така не може да продължава, Европа се отдалечи безкрайно от проблемите на хората. БСП получи доверието на голяма част от гражданите с нашата кауза - социално размразяване, предсказуемост от страна на държавата, нормализация на демократичните процедури и свобода. Но за да я реализираме в пълен мащаб, трябва да има промяна на европейско ниво. Затова искаме доверие за социалистите у нас и в Европа.

Много пъти сме се сблъсквали с популизма у нас. Спомнете си с какви обещания дойдоха от ГЕРБ на власт - свобода, демокрация, свободна инициатива…. А какво се получи - точно обратното на тези обещания. Популизмът предлага лесни решения, но винаги се оказват тежка измама за огромна част от хората, води до тежки разочарования. Затова толкова остро се противопоставяме на популистките заблуди. Нашият социален проект трябва да се изпълни отново със съдържание, това са идеите, залегнали и в Манифеста на европейските социалисти. Те са важни и за нас, в България.

"Тезата ни за реиндустриализация бе посрещната скептично от десните у нас. А ние искаме да има модерна и силна индустрия, която да създава работни места. Правителството да води диалози с всички заинтересовани, за да представи такава програма още през април, за да дискутираме по нея. Искаме социалната справедливост у нас да започне да се възстановява, особено чрез грижата за хората, които са в тежка ситуация, понесоха тежки последици от кризата", подчерта Станишев. Трябва да върнем смисъла и съдържанието на дискусията за Европа, макар че у нас , който по-високо крещи се смята за по-прав. Затова хората трябва да осъзнаят къде са, къде е по-доброто бъдеще за себе си и за България, заключи Станишев.

Станете почитател на Класа