Цонев: Кръгът "Капитал" скочи срещу предложението да се видят всички лица, които стаят зад офшорките

Не знам защо г-н Кадиев говори, че Законът за офшорките не важи за Карадере. По негово предложение в пленарна зала приехме инвеститори клас „А" и „Б". Ако говорим за офшорки,да трябва да разкрият физическия си собственик, заяви в предаването „Здравей, България" по Нова ТВ депутатът от ДПС Йордан Цонев по повод вчерашно изявление на Георги Кадиев, че Законът за офшорките не работи в случая с Карадере.

Вчера червеният депутат заяви, че е готов да предложи промени в приетия в края на миналата година закон за ограничаване на дейността на офшорните компании, заради непълноти в него, станали ясни покрай случая със спорния проект на „Мадара Юръп" за строителство е местността.

По думите на Цонев Карадере попада в настоящия закон. Не съм се интересувал кой е инвеститорът, но той ще трябва да регистрира истинското име на собственика, който стои зад проекта, заяви депутатът от ДПС.

Той каза още, че от Министерството на правосъдието ще бъде изготвен регистър, в който ще може да се видят физическите лица, стоящи зад офшорки. Аз предлагах, когато правиха закона, да има по-широк обхват, но цели гилдии и медии, целият кръг „Капитал" скочиха срещу това под предлог, че инвеститорите ще бъдат гонени, заяви Цонев.

По отношение на потребителските кредити Йордан Цонев уточни, че новият закон няма да действа за вече сключени договори за кредит. Не е юридически издържано законът да важи със задна дата, подчерта Цонев. Условията по договорите си остават, въпреки че има възможност да се позволява потребителите да преговарят преждевременно подгасяване на стари кредити - зависи от това какво ще приемат депутатите в парламента, уточни той. Банките не са съгласни, тъй като са си планирали нещата на една база, а сега може да се наложи промяна, каза председателят на бюджетната комисия в парламента.

Законът за бързите кредити е готов, каза още депутатът. Той уточни, че процедурите от страна на БНБ и Европейската банка са завършени и до края на другата седмица предложенията за бързите кредити ще влязат в Народното събрание.

Запитан за отношенията ДПС - ГЕРБ Цонев каза, че кафето, изпито от лидерите на партиите в Кърджали, е просто един положителен акт. ДПС и ГЕРБ имат фундаментални различия, ние няма да направим никога коалиция, в това ви уверявам, категоричен бе Цонев.

С БСП имаме първо идеологически, а след това и икономически различия, например по отношение на строителството на „Белене", каза депутатът. По думите му програмната на кабинета „Орешарски" е върховата цел на двете партии.

Станете почитател на Класа