Първанов: Президентът наруши закона при формирането на ЦИК

"Президентът направи голяма грешка при изпълнението на Изборния кодекс, относно формирането на ЦИК. Нещо повече - мога да кажа, че президентът наруши закона и колкото да се стремя да пазя авторитета на институцията и може би именно, защото винаги съм се опитвал да го правя, трябва да кажа, че в този случай държавният глава не изпълняваше законовите постановки. Той няма право да наруши закона. Може да не му харесва този закон, може да направи изявление, с което да се разграничи и да критикува закона", каза пред журналисти в Плевен Георги Първанов, президент на България (2002-2012г.). Коментарът му бе предизвикан от разговорите, които БСП обяви, че започва да води с парламентарните групи за сезиране на Конституционния съд с жалба по повод действията на президента Плевнелиев с указа за назначаване на ЦИК.

Георги Първанов обясни, че по негово време е използвал така нареченото "особено мнение".

"Публикувам закона и към него прилагам особено мнение, в което разяснявам своята позиция. Може да не ми харесва закона за пътищата или за тютюнопушенето, но изпълнявам законовите норми", каза Първанов и припомни, че в случая става дума за Изборния кодекс, който е един от най-важните закони в държавата.

Първанов коментира, че в случая левицата има формално, а и морално основание да поиска да сезира Конституционния съд за действията на президента по отношение начина на избор на ЦИК.

"От друга страна поведението на парламентарното мнозинство, особено на Позитано също беше неприемливо, защото те дадоха своя принос в рамките на парламента за създаването на тази каша със създаването на ЦИК", коментира лидерът на АБВ.

"За мен няма друго обяснение и характеристика на ситуацията, след като имаха възможността по един легитимен начин да формират ЦИК и двете институции играха не по правилата и сега тичат по ъглите да търсят нелигитимни - извънзаконови начини за решаването на този въпрос. Няма такъв прецедент", категоричен е Първанов.

Той припомни, че и по негово време като президент и преди това, предишните мнозинства и опозиции са играли по правилата и според това, каквото са показвали математическите изчисления, така се е формирала ЦИК.

"Никой от президентите не си е позволявал да закръгля неправилно процентите в полза на един или на друг или пък да се избира ръководство, което да не отговаря на законовите постановки", каза още Първанов.

Станете почитател на Класа