БОРКОР подхваща нарушенията в концесиите

Центърът за противодействие на корупцията, известен още като БОРКОР подхваща концесионните договори, които ощетяват страната ни. Това съобщи пред classa.bg Бойко Великов, шеф на Центъра. Той заяви, че в институцията, която оглавява, са постъпили сигнали за такива неизгодни договори и членовете на центъра са се срещнали с представители на министерства, за да дадат конкретни предложения за промени, които касят и други свързани с концесиите закони - закона за подземните богатства, със закона за черноморското крайбрежие и със закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Според нас се допускат нарушения на концесионните договори и има много слаб контрол върху изпълнението на концесиите. По същество някои концесии въобще не се контролират“, заяви Великов. Той отказа да назове конкретни примери за такива неизгодни концесионни договори заради реакцията, която предизвикват такива изказвания. Но съобщи, че сигналите са пратени към компетентните органи за проверка.

Преди време стана известно, че в БОРКОР е постъпил сигнал от Емил Георгиев, шеф на ПК „Екогласност“, който е дал редица документи, които показват нарушенията при концесиите на Каолин. Сигнал има и срещу концесията на мина „Челопеч“ от страна на „Дънди Прешъс Метълс“.

Станете почитател на Класа