Бивш шеф на КАТ заяви, че бумът в престъпността се дължи на сегашното управление

Бумът на престъпността се дължи на сегашното управлениесистемата е болна от рак и той се нарича корупция. Това е преценката на доскорошния шеф на КАТ-София Богдан Милчев, която той изрази на пресконференция в БТА.

Милчев настоя отново и за оставката на вътрешния министър Цветлин Йовчев, като го обвини за провала при операцията в Лясковец.

През последните девет месеца започна една доста силна кампания с цел да бъда дискредитиран, да бъда показан пред хората като един нечестен, некомпетентен и корумпиран служител. С тези думи Милчев най-после проговори подробно за свалянето си от поста.

Той призна, че още в края на миналата година искал да даде на обществото отговори, но не му било позволено.
„28 проверки ми бяха извършени по анонимни сигнали. Нямаше полицай, с който да съм работил, да не е бил извикан и разпитван какъв съм и какво правя. Не установиха нито едно нарушение", изтъкна той в защита на името си.

Към депутата Таско Ерменков също постъпил анонимен сигнал - че дипломата му е купена. Милчев обяви, че чакал месеци, за да се провери дипломата му, а тази проверка отнемала десет минути. Това се случва в МВР сигурно всяка седмица на някой, заподозря той.

Милчев обори и трите причини, които силовият министър Цветлин Йовчев изтъкна за неговото освобождаване, а именно - слаби резултати, нарушена комуникация с главната дирекция и неодобрение на работния му стил.

Бившият шеф на КАТ представи статистика, доказваща, че под неговото ръководство жертвите при ПТП-та в столицата са намалели с 40%, решава се проблемът с опашките за административни услуги в КАТ и редица други постижения.

Милчев отстоя искането си за оставката на МВР шефа. Системата е болна от хрема и рак - всеки нов министър лекува хремата, но не и рака, обяви Милчев. По думите му, ракът в МВР е корупцията. Подходът да пратиш жандармерията срещу битовата престъпност е подход на мускули, но може да ги показва само този, който няма друго. Нужен е и акъл, прецени той.

Бившият началник на столичния КАТ поиска да знае и какво е правила жандармерията 20 години досега, дали е спряна от други задачи и това не е ли залагане на нова бомба. Престъпност винаги е имало, но бумът от последните месеци е заложен от това управление, категоричен бе той.

Милчев разказа, че самият Йовчев през лятото на миналата година е получил електронен фиш за нарушение на правилника, като с личния си автомобил е превишил скоростта по едно от столичните шосета. Фишът (100 лева глоба) обаче е бил платен от служителя, който го е издал.

Не трябва да се политизира проблемът с Лясковец, но Йовчев трябва да даде оставка, защото това има по-далечна страна, засегна и тази тема Милчев. Той разкри, че командирът на баретите през последните години е бил прехвърлен също в резерва, а от две седмици е граничар.
Заместникът му, който е ръководил баретите при операцията, завършила със смъртта на един от служителите, е началник на деловодството, обяви Милчев.

Той разкри и бъдещите си планове - ще стартира гражданска академия с други освободени от длъжност специалисти. Той се оплака, че след пращането му „на резервната скамейка" е прекарал три месеца вкъщи, а пък си получавал заплатата. За това време провел доста срещи с неправителствени организации и заедно достигнали до идеята за тази академия. По думите му целта е създаване на своеобразен мозъчен тръст за обединяване на потенциала на редица доказани специалисти, които са пращани в резерв или освобождавани. Според Милчев така потенциалът им остава неизползван от обществото и това трябва да се промени.

Гражданската академия ще обедини усилията на експерти, граждани и НПО-та в сферите на сигурността, стопанството и социалните услуги. Не само ще искаме оставки и ще сочим проблеми, но ще даваме и решения и ще ги изпълняваме, зарече се бившият шеф на столичното КАТ. Той обяви, че предстоят доста инициативи, които скоро ще бъдат обявени. 

От началото на тази година има увеличаване на ПТП-тата и на броя на загиналите, съобщиха представители на НПО-тата, съпричастни към иновативната идея. Те дадоха заявка да направят всичко възможно, за да променят тази тенденция. 

Милчев пък се похвали, че има бум на организациите, изявили желание да помогнат за осъществяване на академията. Съветник и ментор на инициаторите ще бъде пък англичанинът Кристофър Пас, който има дългогодишен опит в неправителствения сектор, а по професия е архитект и изпълнява проекти по цял свят.

Станете почитател на Класа