И Синята коалиция недоволна от Плевневлиев за ЦИК

И „Синята коалиция" скочи срещу указа на държавния глава Росен Плевнелиев за назначаване на членове на новата Централна изборна комисия.

На пресконференция в БТА кандидатът за ЦИК на коалицията Николай Гацев обяви, че ще подаде днес жалба до Росен Плевнелиев, НС, ЕК, ЕП, ОССЕ, посланика на САЩ у нас, до посланиците на страните членки на ЕС и на НАТО, както и до премиера Пламен Орешарски.

Припомняме, партиите, които имат свои евродепутати, но не са парламентарно представени, имат правото на по един член в новата ЦИК.

В писменото си обръщение към Плевнелиев Гацев твърди, чедържавният глава явно се опитва да бламира евровота. Кандидатът на „Синята коалиция" скастря президента и за това, че с непремерените си действия е предизвикал останалите парламентарно представени партии да лишат опозицията в лицето на ГЕРБ от мястото на заместник-председател на ЦИК.

Гацев се чувства засегнат от това, че президентът не е изпълнил императива на чл. 23, ал. 5 от Изборния кодекс, а именно да назначи членовете на ЦИК въз основа предложените кандидатури.

От „Синята коалиция" обаче Плевнелиев назначи Ивайло Ивков, което е и разковничето на недоволството на Гацев.

Обръщам се към Вас да загърбите комунистическите комплекси и да изпълните чл. 23, ал. 5 от Изборния кодекс и назначите в състава на ЦИК член от опозицията, а именно - Николай Гацев, чиято кандидатура беше неправилно подценена и оспорена, декларира в жалбата си възмутеният Гацев.

Станете почитател на Класа