ГЕРБ иска ДАНС да разследва думите на Станишев за Кърджали

Парламентарната група на ГЕРБ ще поиска от ДАНС разследване на думите на лидера на БСП Сергей Станишев в интервю за в. "Труд", където сравнява ситуацията в Крим с Кърджали и казва "...Ако утре някой поиска референдум за Кърджали...". Искам извинение от г-н Станишев, и от името на кърджалийци, нека да излезе и да каже какво е имал предвид с този референдум и защо сравнява Кърджали с Крим, каза народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева, на брифинг в парламента. Днес или утре, ПГ на ГЕРБ ще поиска от ДАНС разследване на думите на г-н Станишев. Има ли реална заплаха за област Кърджали, има ли интереси на чужди сили към област Кърджали? И на какво основание г-н Станишев говори по този начин?, запита Караянчева.
„Говоренето, което г-н Станишев си позволява и начинът, по който се опитват по някакъв начин да направят паралел между Крим и Кърджали. Кърджали е територия на Република България и там живеят български граждани. Тема за референдум за мен е недопустима", посочи Караянчева. „Това, което говори говори г-н Станишев е изключително притеснително", добави тя.
Какво има предвид г-н Станишев като визира Кърджали, като евентуален референдум, каза народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева. Във връзка със скандалното изказване на председателя на БСП и ПЕС Сергей Станишев, искам да задам няколко въпроса - какво има предвид г-н Станишев като визира Кърджали, като евентуален референдум? Ако някой утре поиска референдум за Кърджали... Защо визира Кърджали? Кърджали винаги е бил и ще бъде част от България. В Кърджалийско живеят български граждани, независимо от етническата, социалната и религиозната им принадлежност. Вярно е, че когато БСП и ДПС са на власт, БСП винаги е изтъргувала Кърджали и е давала Кърджали да бъде феодално владение само на една партия, в случая - БСП. По този начин, в това управление днес ДПС управлява и цяла България. Мандатоносителят БСП позволява политическа поръчка. Тази политическа поръчка, която се изпълнява в момента, е да втвърди електоратите на ДПС и „Атака", заяви Караянчева. Тя запита какво е имал предвид Сергей Станишев, когато казва, че ДПС е националноотговорна партия, че ДПС представлява българските турци. „Това етническа партия ли е? Той признава ли, че това е етническа партия? Българските турци са български граждани и те гласуват за всички партии, които са на територията на Република България, включително и за ГЕРБ. Никой няма право да си присвоява термина - пазител на етническия мир. Етническият мир го пазят всички български граждани", каза още Цвета Караянчева.
Лидерът на партията, направила Възродителния процес, си играе с най-големите страхове на българите, това е написал лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във фейсбук. "Свикнал съм да слушам и да чета в последните 10 години много лъжи на Станишев, много неверни неща и отдавна съм спрял да обръщам внимание на неговите изявления, но казаното от него вчера, ме кара да бъда по-внимателен в прочита. Какво иска да ни каже той? Първо, каква е разликата между Кърджали и другите български градове? Второ, кой външен субект би могъл да дойде и да ни го вземе? Трето, кой си позволява да дели българските граждани в Кърджали по етнически принцип? Четвърто, какво означава, че ДПС била националноотговорна партия в Кърджали и затова то било още българско? Това индиректно признание на Станишев ли е, че е в коалиция с етническа партия? ДПС етническа партия ли е тогава? Преди 20 дни бях в Кърджали и се срещнах със стотици български мюсюлмани и християни, които вярват в ГЕРБ. Аз им казах, че те са пример за толерантност между етносите и за подражание. За пореден път лидерът на партията, направила Възродителния процес, си играе с най-големите страхове на българите. Надявам се, че в опорните точки, които ще му бъдат спуснати, ще намери начин да се откаже и от тези свои думи", е написал Борисов във фейсбук.
Един български политик трябва много добре да внимава какво говори. Особено, лидер на Социалистическа партия, която направи възможно да има етническа партия в България, каза пред Агенция "Фокус" Вежди Рашидов, бивш министър на културата, по повод интервюто на Сергей Станишев във в. "Труд" и сравнението между Крим и Кърджали. Според Рашидов, ДПС е факт, благодарение на Луканов. "Когато те са направили етническа партия, това е недопустимо – в свещена българска земя, някой да си позволява и да мисли да хвърля такива парчета жар в съзнанието на хората и да прави паралел с Крим. Това е недопустимо, след като са направили една такава бела голяма, след като са капсулирали хората там. Българите, които седят на първия ред в парламента, нито един от тях не виждам, освен за крадци, за какво друго да стават? Кой от тях е българин? В България много турчеещи се българи е имало, които са затваряли дори самия капитан Петко Войвода. Не бива повече да си играят със съдбите на хората, които са добри български граждани", коментира Вежди Рашидов.
Кърджали винаги е била българска земя и такава ще си остане – никой да не си играе с тези неща, каза Вежди Рашидов. Българската държава е цялостна и неприкосновена, каза Вежди Рашидов. "Тук никога не е било подарявано Кърджали, както Хрушчов, на три водки, подари Крим на Украйна, при една сделка, едно пиянско поведение. Сега те се позовават на това, че Крим е даден на Украйна при някакво напиване на Хрущов. Кърджали не е давано на никой и от никого не е взимано, защото е свещена българска земя – всички граждани, които обитават Кърджали, са достойни български граждани.
Най–малкото, от устата на Сергей Станишев, който започна много късно да прави едни извинения и целувки с тази етническа партньорска партия, без да е упълномощен от българския народ. Защото българският народ не носи вината на няколко комунисти от Политбюро и ченгета от Държавна сигурност, които превърнаха в дела решенията на Политбюро. Да се целуват ченгетата от турската партия ДПС, с техните възродители, извинявайте, това е върхът на сладоледа. Българският народ не е виновен за Възродителния процес. Играят си със съдбите на българските граждани от турския етнос. Вече минаха 25 години, хората, които са правили Възродителния процес, не бива повече да говорят за него, те омръзнаха на всички, трябва да оставят българските граждани, от който ще да е етнос – няма значение кой", каза Вежди Рашидов.
По думите му - извинението на Сергей Станишев на съвместния митинг с Лютви Местан е политически трик. "Възродители се извиниха на възродители, защото и ченгетата от ДПС са участници в този процес", коментира Рашидов.
"Не е почтено един човек да се нарича политик и да си играе толкова елементарно с думи. Българската държава е неприкосновена, тя е била винаги цяла, и такава ще си остане, защото, българските турци са едни от много качествените български граждани. Да спрат да си играят със съдбите им, те не заслужават това. Те минаха през всички унизителни изпитания, благодарение на точно тази партия, и точно на тези доносници от Държавна сигурност. Затова - да спрат да продължават да ги унижават – не е честно", каза Вежди Рашидов.

Станете почитател на Класа