Преструктурират Комисията за конфликт на интереси

"Над 100 души попадат в обхвата на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси". Това заяви зам.-председателят Народното събрание Мая Манолова.

При обсъждане на промените в закона Манолова обясни, че те предвиждат промени в структурирането на комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, въвеждане на ясни и публични процедури, които да гарантират прозрачност в избора на членове на тази комисия, както от квотата на парламента, така и от квотите на президента и на Министерския съвет. "Сред промените за включени и по-високи изискванията за заемане на тази изборна длъжност, като целта е осигуряване на безупречна репутация и висока професионална квалификация на членовете на този независим орган", подчерта Манолова.

Зам.-председателят на НС каза още, че промените предвиждат засилване на колективното начало на работата на комисията, а за целта се предлага въвеждане на случайния принцип при разпределянето на административните преписки, включително всяка от тях да бъде докладвана от член на комисията, както и комисията да се произнася в по-кратки срокове.

Законопроектът съдържа и предложения за разширяване обхвата на закона, като в него се включват нови категории лица. Сред тях са изпълняващите държавни функции, както и тези, които участват в разпределянето на публични пари.

Станете почитател на Класа