Станишев оглави листата на БСП за евроизборите

Евролистата на БСП за предстоящите избори през месец май официално оглави лидерът на партията Сергей Станишев. Това стана ясно след няколкочасово заседание на Националния съвет на политическата партия, което се проведе в централата на столетницата.

В коментар по темата Станишев изтъкна, че предстоящите евроизбори са натоварени с по-различен смисъл. Много хора трябвало да си отговорят на въпроса дали искат връщане към предишните четири години под управлението на ГЕРБ или искат промяната, която настоящите управляващи са започнали, да продължи.

„Тази промяна е мъчителна, както освобождаването от всяка една диктатура," добави Станишев.

Очаквано листата с кандидати на БСП за евродепутати повежда лидерът на столетницата Сергей Станишев. Втори е евродепутатът Илияна Йотова. Трети е Георги Пирински, последван от Петър Курумбашев и Достена Лаверн.

Според водача на листата в нея има ясни и категорични представители, лица на БСП, които са се доказали със своите последователни позиции.

„Приемам това и доверието, което получих от Националния съвет, като подкрепа и като осъзнаване на значението на тези избори. На евровота през месец май наистина ще се решавали дали Европа ще се промени към по-добро или ще се запази статуквото", коментира Станишев.

На партийния пленум се засегна и темата за кризата в Украйна. От левицата изразиха убеждението, че страната трябва да запази териториалната си цялост и да възстанови конституционния си ред и законността си. Позицията си от БСП описаха като европейската, но с няколко различни нюанса.

„В България имаме своите специфика. От една нова Студена война, от взаимни икономически санкции - ние ще сме сред най-пострадалите. В Украйна не живеят между 250 000-300 000 французи или англичани, там живеят минимум 250 000 етнически българи. Първото задължение на българската държава е да гарантира, че техният спокоен и мирен живот, техните права ще бъдат защитени", добави червеният лидер.

Основното предложение на политиците от „Позитано" 20 е ако Украйна бъде асоциирани към ЕС, то това да се случи задължително след президентските избори там и то само при условието, че те са били легитимни.

От БСП отказаха да конкретизират обща позиция относно кримския референдум, който предстои да се проведе на 16 март.

Станете почитател на Класа