БСП и ГЕРБ в спор за членовете на ЦИК

БСП и ГЕРБ захванаха лют спор за представителство в ЦИК. ГЕРБ ще предложи кандидатура за председател на ЦИК и допълнително - шест кандидатури за членове на комисията, каза зам.-председателят на парламентарната група на партията Цецка Цачева в четвъртък."Водим се от процентното съотношение между парламентарно представените партии, което е изчислено, като резултат от проведените на 13 май 2013 г. избори. Това съотношение се подкрепя и от квотното разпределение на неправителствени организации и то изразява в най-висока степен волята на българските избиратели така, както те са разпределили позициите на четири парламентарно представени групи в 42-то Народно събрание", заяви Цачева вчера сутринта. По-късно станаха ясни и седемте имена, номинирани от ГЕРБ.
Всички са доказани специалисти с опит в избирателния процес, участвали са в състав на досега действащи Централни избирателни комисии, Районни избирателни комисии, Общински избирателни комисии. Имаме подкрепена кандидатура, подкрепена от номинираните от неправителствените организации. Кандидатурата ни за председател е на изключително известен популярен общественик, юрист, професионалист", заяви Цачева.
Броят на кандидатите, които предлага ГЕРБ, е изчислен на базата на изборните резултати на партиите и коалициите от парламентарните избори през май 2013 г., което е идентично с квотите, определени от неправителствените организации. Всеки един от тях е доказан професионалист с опит в изборния процес, съобщиха официално от партията на Бойко Борисов.
Първият кандидат за член на ЦИК, когото ГЕРБ предлага и за председател, е Маргарита Иванова Златарева, която е доказан юрист и общественик и е безпартийна. Тя е завършила право в СУ "Св. Климент Охридски" и е доктор по право и доцент по граждански процес. Златарева е специализирала банково право в Joint Wienna Institute в Австрия и конституционно право във Федералния конституционен съд на ФРГ. Работила е като съдия в Окръжен и Районен съд в Пловдив, като съдия в търговското отделение на Върховния касационен съд, а от 1997 до 2006 г. е била съдия в Конституционния съд. Другите кандидатери на ГЕРБ са Емануил Христов Христов. Той е работил като като директор на клон на "Информационно обслужване" АД и от 2011 г. е член на ЦИК. Йорданка Цвяткова, Мария Христова Бойкинова. Румен Лилянов Цачев,Георги Славчев Баханов и социолога Цветозар Томов Томов "ГЕРБ е отговорна политическа партия, макар и в опозиция, нямаме за цел да бойкотираме ЦИК, обратното-имаме интерес тя да бъде структурирана. Категорично ще се противопоставяме на възможността, която реално се очертава - ръководството на ЦИК да бъде доминирано от управляващата коалиция в лицето на Коалиция за България и ДПС, които най-вероятно ще излъчат председател и секретар", каза още Цачева.
Мая Манолова от БСП обаче смята, че независимо от по-малкия изборен резултат на нейната партия на миналите избори и съответно по-малката парламентарна група, Коалиция за България и ГЕРБ трябва да имат по равен брой представители в ЦИК.
Проста е сметката как 13 се дели на 4 - за ГЕРБ – 5, за КБ– 5, 2 -за ДПС, 1- за "Атака", каза Манолова.

Всеки може да сметне, използвайки джобния си калкулатор и това е правомощие на президента. Аз нямам никакво съмнение, че той има математици, а има и подходящо образование да може да седне да сметне как се разпределят 13 членове между парламентарно представените партии. В текста на ал. 8 – при назначаване на членовете на ЦИК извън тези по ал. 7, където е дадено ръководството се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, като партиите и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени, имат право на по един свой член в ЦИК. От общо 19 членове – 4 членове са ръководство, остават 15. Двама членове – излъчени от Синята коалиция и от НДСВ. Остават 13 членове.

Независимо какво число използваме – първоначалното при структурирането на НС или сегашното положение, разпределението между партиите е 5, 5, 2, 1, независимо дали на ГЕРБ ще смятаме 97 или 94 народни представители, на КБ 84 или 83, ДПС и "Атака" нямат промяна и имат съответно 36 и 23 народни представители. За коректност съм сметнала първоначалната ситуация в парламента върху 240 народни представители според вота на българските граждани и сметката е проста и не предизвиква никакви разногласия, посочи Манолова.

И тук не става дума за това какво мисли г-жа Цачева, какво мисля аз или който и да е - има текст на Изборния кодекс. Човекът, който трябва да си извади джобния калкулатор или да го възложи на своите съветници е президентът, повтори Манолова. Нямам никакво съмнение, че той ще подходи добросъвестно и в съответствие с разпоредбите на Изборния кодекс. Нямам никакво съмнение и затова до този момент не съм се включила в истерията коя политическа сила колко членове ще има, каза Манолова.

Междувременно ДПС също предложи трима кандидат-члена на ЦИК. редлагаме Севинч Солакова, Ерхан Чаушев и Метин Сюлейманов за членове на ЦИК от страна на ДПС, опитни хора, които са били и са правили избори в различни избирателни комисии, обяви в НС пред медиите депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ.
И тримата са публични личности, известни като "изборджии". Това са Севинч Солакова, Ерхан Чаушев и Метин Сюлейманов. НС със свое решение ще избере кой да бъде председател на ЦИК, кои да бъдат зам.-председатели и кой да бъде секретар на ЦИК, обяви стъпките Карадайъ и обясни, че като минат изслушванията в правната комисия от ДПС ще вземат своето решение кого да предложат в ръководството. Преди заседанието на ПГ на ДПС, председателят на партията Лютви Местан заяви, че ДПС няма в дневния си ред тема за оставка на министри. Стоим зад кабинета, подчерта Местан. Това е абсолютно груба провокация, предполагам, на опозиционни среди, добави той в отговор на въпрос, че в някои медии е представена информация, според която от партията искали "главата" на здравния министър. От наш народен представител подобна теза не е артикулирана, а ако беше - медиите щяха да знаят, защото ние сме достатъчно прозрачна и открити, коментира Местан. Не е обсъждан въпрос за оставката на който и да е министър, напротив, неотдавна заявих, че не стои въпрос за какъвто и да е ремонт на кабинета. Още преди половин година заявих, че до майските избори не само, че не стои проблемът с оставката на кабинета, но и, че дори няма да се разисква далеч по-естественият процес на промени в персоналния състав на кабинета, посочи той. Стоим зад кабинета и всичко останало е груба опозиционна провокация, от която се разграничавам категорично, подчерта Местан.

Станете почитател на Класа