Петър - Емил Митев: Борисов си представя дебата като махленска разправия

Господин Борисов изглежда си представя дебата като някаква махленска разправия.

Става дума за европейски избори. Основните опоненти са ЕНП и ПЕС. Основни представители на двете европейски политически фамилии в България са ГЕРБ и БСП. Какво по-естествено от това обществеността да съпостави позициите на двете партии по европейския процес и бъдещето на България в Европа чрез дебат между лидерите на двете партии? Има естествен арбитър на рационалния диалог – това е българския избирател.

Отказът на г-н Борисов има логично обяснение: той се страхува, че ще загуби. Г-н Станишев е единственият български политик, който изнесе лекция в Харвардския университет, при това, без да чете писмен текст. А г-н Борисов е единственият премиер на страна от ЕС , който не може да общува на международен език. Позицията на г-н Станишев като председател на ПЕС му дава несравнено по-добра възможност да види цялото в европейски мащаб. Г-н Борисов е реалист и си дава сметка, че е едно да говори зад гърба на г-н Станишев, а съвсем друго - да се изправи срещу него в публичен дебат пред милион зрители. Поражението, което ще претърпи ще бъде непоправима загуба на имидж.

Дори да спечели изборите, сладостта на партийната победа, няма да намали горчивината от личната загуба. А по-вероятното е, че няма да има и партийна победа. Основно оръжие на г-н Борисов е неговото умение да общува пряко с публиката. С масовата публика, а не с опонент, който има редица видими – на европейски терен изпъкващи, предимства. 

Източник: БГНЕС

Станете почитател на Класа