Подкрепяме Сърбия за успешно членство в ЕС

България и Румъния подкрепят Сърбия за успешни преговори и успешно членство в ЕС, тъй като и двете страни са заинтересовани от това всички страни от Западните Балкани да станат по-скоро членове на ЕС, за да може дори и през инструментите на ЕК да задълбочаваме нашето сътрудничество.

Това заяви в Русе премиерът Пламен Орешарски след срещата си с премиерите на Румъния Виктор Понта и на Сърбия Ивица Дачич, предаде кореспондентът на БГНЕС в Русе.

Тримата министър-председатели са обсъдили и възможностите, които предоставя Дунавската стратегия за съвместни проекти, с оглед на ускореното развитие. Пограничното сътрудничество е важен фактор за хората, живеещи от двете страни на Дунав, заяви Орешарски. Той припомни скорошната среща с премиера Дачич в Димитровград, където основните проблеми са били безработицата, бедността и насърчаването на инвестициите в този район. "Мисля, че усилията на всички ни трябва да бъдат насочени в тази посока, да оживим пограничните район", каза още той.

Тримата премиери са обсъдили и кризата в Украйна и неблагоприятното й отражение върху целия регион. "Изразихме надежда, че чрез един по-пълноценен диалог между Киев и Москва ще се намери по-бързо решение на кризата, така че негативните ефекти да не са дългосрочни. Одобрихме и декларация от днешната среща, която регламентира, или по-скоро визира насоките на сътрудничество между трите страни и дава според мен една добра рамка на разговорите, които проведохме, и на бъдещото ни намерение за още по-тясно сътрудничество", заяви Пламен Орешарски.

На свой ред Виктор Понта също каза, че Румъния ще окаже пълна подкрепа за членството в ЕС на Сърбия и ще сподели опита си – положителен и нетолкова. Румънският премиер подчерта, че трите страни трябва да имат обща перспектива за общо развитие. "Най-напред имаме много голяма необходимост от проекти, от общи проекти, икономически проекти, проекти по инфраструктурата, в енергетиката, в транспорта. Имаме нужда тези проекти да бъдат направени колкото се може по-скоро и по-добре", каза той. Понта коментира, че ресурсите за развитие на това общо сътрудничество могат да дойдат от едни по-тесни икономически отношения между трите страни. Лично той ще продължава да подпомага румънските компании, които искат да инвестират в региона. Друг инструмент са европейските фондове по Дунавската стратегия и съвместното участие в големи инвестиционни проекти от рамките на Икономическия форум и икономическото споразумение между Китай и страните от Източна Европа.

Виктор Понта е отправил официална покана към колегите си за среща в Крайова, където да обсъдят институционализирането на сътрудничеството, и посочи като положителен пример Вишеградската четворка.

Сръбският премиер Ивица Дачич подчерта, че и трите страни защитават една и съща позиция и трябва да намерят общите си интереси, които да бъдат постоянно застъпвани пред другите международни форуми. Той благодари на Румъния и на България, че подкрепят страната му за интеграцията в ЕС. "Това е много важно, защото Сърбия е минала през един много труден период, много трудно начало. Дълги години ние имахме като цел започването на преговори с ЕС и най-сетне го направихме. Трябва да завършим тези преговори, колкото е възможно по-рано. Искаме Сърбия да стане следващата членка на ЕС. Затова очакваме поддръжката на България и Румъния. Бихме искали и заедно да избегнем грешките, вие да ни дадете вашия опит, къде е възможно ние да направим по-добри договори с Европа, къде е по-добре да защитаваме наши специални интереси", каза още Дачич.

Той припомни, че България и Румъния са много важни партньори за Сърбия не само политически, но и икономически. Стокообменът с Румъния е над милиард евро, а с България – повече от половин млрд. евро. За общите проекти трябва да се търсят инвеститори и от Изток, и от Запада, за регионалните общи проекти- по Дунавската стратегия, за "Южен поток", интерконекторната връзка между София и Ниш. За Сърбия е много важен въпросът за автомагистралата по коридор 10 и завършване на строежа на коридор 10, който със сигурност ще задвижи нещата, както и коридор 7, който е Дунав и от гледна точка на Сърбия не е използван. "Много е важно, че трите ни страни подписват общо споразумение. В историята винаги сме били по-добре, когато сме заедно, отколкото когато сме били един срещу друг", каза Дачич. /БГНЕС

Станете почитател на Класа