Девет семейства се отказаха от осиновените деца

9 семейства са поискали през миналата година да се откажат официално от осиновените си деца. Толкова са подадените в съда молби за разсиновяване. За 6 от молбите съдът е взел решение, че прекратяването на осиновяването е в интерес на осиновеното дете, съобщи по БНР Нина Кънчева, главен експерт в дирекция "Закрила на детето" в Агенцията за социално подпомагане.

Обикновено се стига до разсиновяване, когато децата са в тинейджърска възраст, защото кандидат осиновителите, макар и да са преминали курс на обучение и да са подготвени за всички предизвикателства, се случва така, че те доста трудно приемат възрастовите промени. Нямат и желание, и сили понякога да се справят с тези неща, обясни Кънчева.

По думите й преди да се стигне до разсиновяване и осиновителите, и детето, което се отглежда в семейството, се насочват към социални услуги. Социалните работници се стремят да проверят дали този ход ще бъде в интерес на детето.

Осиновяванията в страната през миналата година са били общо 737.

Според експерта значително се е улеснила процедурата след промените в семейния кодекс и в наредбата, която регламентира този процес.

Станете почитател на Класа