Програма на тържествата на 3 март

На 3 март навършват 136 години от Освобождението на страната. Националният празник ще бъде отбелязан с прояви в цялата страна. Припомняме, че на 3 март 1878г е подписан Санстефанският прелиминарен(предварителен) мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877-1878) г. и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава след близо пет века османско владичество в България.

С него окончателно се слага край на османското робство. Договорът е подписан в Сан Стефано от граф Николай Игнатиев и Александър Нелидов от руска страна и от външния министър Савфет Мехмед паша и посланика в Германия Садулах бей от страна на Османската империя. Териториите на освободена България са съгласувани с големия обхват на Българската екзархия. Всички поробени българи са обединени в една огромна държава, която в бъдеще ще се превърне в основна цел и мечта на много български държавници, монарси и военни. Новата държава е със статут на автономно княжество и трябва да се ръководи от монарх.

В София в 10.00 часа Патриарх Неофит ще отслужи специално богослужебно последование в храм-паметника „Св. Александър Невски”.
Президентът Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Ангел Найденов, заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и заместник-началникът на отбраната контраадмирал Георги Георгиев ще участват в церемонията по издигане на Националното знаме на Република България пред паметника на Незнайния воин в столицата, която ще започне в 11.00 ч. Президентът ще поднесе венец.
От 12:00 часа ще се извърши тържествена смяна на караула пред Президентството, a от 12.30 ч. в зала „България“ ще започне съвместен празничен концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Софийската филхармония. От 18:30 часа ще се проведе тържествената проверка пред Народното събрание. Президентът ще приеме строя на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово. В Централния военен клуб в столицата президентът Росен Плевнелиев ще даде традиционен прием.
От 12:00 часа от пилоните на НДК ПП „Атака” ще проведе традиционния си митинг-шествие по случай националния празник на България.
В Плевен от 10:00 часа в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” ще се състои представяне бронзова фигура на ген. М. Д. Скобелев, автор Ангел Спасов, 1946 г. Дарение от „Южен поток България” АД за постоянната експозиция в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.
Вчера Ранобудните студенти призоваха да не се участва в тържествата, а да се отиде на връх Шипка.

Станете почитател на Класа