Калфин: Компромисите в БСП преминаха границите

Много неща от манифеста на ПЕС не се случват в България.

Това заяви евродепутатът Ивайло Калфин в предаването „Тази неделя" по БиТиВи след участието си в конгреса на ПЕС в Рим.

Компромисите в БСП започнали след предсрочните избори, когато левицата не получила достатъчно мнозинство. Тези компромиси обаче преминали границите, според Ивайло Калфин.

ДПС се чувства много добре в управлението, така той отговори на въпрос кой преяжда с власт в сегашното управление. Не виждаме ясно управление, сподели той. Управлението в момента не е прозрачно, категоричен е Ивайло Калфин.

Евродепутатът критикува начина, по който се разпределиха 500-те милиона лева за общините по фонда за регионално развитие. Калфин се обяви и срещу политическото противопоставяне. Не е нормално, според него, политическите лидери да не могат да седнат на една маса и да се разберат по една тема. Оказва се, по думите му, че социалистите у нас са леви по документи, а не на действия.

Кой носи отговорност за това, което става или не става в България, попита евродепутатът.

Помолен за коментар за какво според него са си говорили Делян Пеевски и Цветан Цветанов в предходното управление, той предположи, че темата на разговорите се отнасяли за кадруване и бизнес, едва ли за Закона за МВР. В ЕС мнението е, че у нас има дефекти, които трябва да бъдат преодолени, за да стане страната ни пълноправен член на общността.

Калфин е на мнение, че истеричното отношение към АБВ е излишно. Неприятно е разделението в левицата, но то има своите основание, подчерта евродепутатът. На изборите през май АБВ ще се яви в коалиция с по-малки извън парламентарни партии. Все още движението на Георги Първанов не е готово с подреждането на листата.

Той коментира и ситуацията в Украйна. Надявам се да се избегне войната, каза още Ивайло Калфин. Според него важно е да се запази целостта на Украйна. Евродепутатът е на мнение, че ЕС трябва да изпрати свой представител, който заедно с украинските и руски власти да търсят решение на ситуацията. Нашият посланик пък трябва да се задейства и да работи за защита интересите на сънародниците ни, които живеят в Украйна.

Станете почитател на Класа