Янукович - вече "виртуален политик"

Изчезнал преди няколко дни, вчера Виктор Янукович изненадващо се обади - обяви се за "законен глава на украинската държава" и помоли Кремъл да го защити. Източник от руските властови структури потвърди, че той ще получи в Русия такава защита. Според експерти Москва е приютила Янукович "по политически и идеологически съображения". Беглецът впрочем едва ли ще й бъде много полезен - отритват го дори бившите му съратници, пише "Комерсант".

Ценността на Янукович като "политически коз" изглежда съмнителна, смята вестникът, цитиран от Би Би Си. Според московския политолог Фьодор Лукянов обаче "Русия от чисто морални съображения не може да допусне Янукович да бъде заловен някъде, та да му видят сметката или публично да го съдят". С основание или не, Янукович е свързван с Москва - ако тя бездейства при заплаха от публичен процес срещу него, това ще накърни репутацията на Кремъл, заявява експертът. Руското ръководство заема в случая твърде правилна позиция - не дава сигнал в каква посока ще действа. Веднага щом го стори, тези действия ще бъдат разкритикувани от западната общност, коментира в "Независимая газета" аналитикът Алексей Мухин. Според него Русия води в момента отлична политика от джудистко естество: противникът не знае къде ще бъде ударен - "тактика, много ефикасна в борбата със Запада".

Докато липсва официална руска позиция, няма смисъл да разсъждаваме за по-нататъшни "отношения" между Москва и Янукович. Днес той е само виртуален политик, останал сам, без административен апарат и без реална власт, казва близкият до Кремъл наблюдател Алексей Чеснаков, цитиран от "Ведомости". При това формулировката "гаранции за сигурност", предложена от Русия, не е политическо убежище - тя не задължава с нищо Москва и очевидно е временна, смята анализаторът Глеб Павловски.

Депутати от опозиционната партия "Справедлива Русия" ще предложат Държавната дума да улесни процедурата за включване на нови субекти в състава на Руската федерация. Предвижда се това да става и само чрез "народно волеизявление" - примерно референдум, твърдят източници на "Комерсант", озаглавил материала "За Крим се отваря път към Русия". Парламентът на Крим - украинска автономна република, реши вчера да организира референдум за по-голяма автономия, след като сградите на местната власт бяха превзети от т. нар. отряди за самоотбрана на рускоезичното население.

Междувременно парламентарни групи в Русия, президентската администрация и правителството проучват възможността граждани на ОНД, включваща и Украйна, по-лесно да получават руско гражданство, цитира вестникът Александър Жуков, първи зам.-председател на Държавната дума. Според руски парламентаристи по-нататъшните действия на Москва ще зависят от Киев. Те не крият, че законопроектите, визиращи Украйна, може да станат само "средство за натиск" върху новите власти. "Това е по-скоро демонстрация на възможности", заявява пред "Комерсант" политологът Георгий Чижов, който изключва варианта за "силови действия".

Според властите в Киев Русия би могла да използва изявлението на Янукович, че е действащ президент, като формален повод, за да изпрати в Крим войски. Украинското външно министерство настоя за спешни консултации с руското дипломатическо ведомство, пише "Независимая газета". Янукович наистина бе отстранен от висшия пост в нарушение на конституцията и законите на Украйна, отбелязва украинският наблюдател Кост Бондаренко. Според него "формално Янукович е легитимен президент". Дали обаче руският лидер "Владимир Путин ще пожелае да използва формалната страна на въпроса", зависи от това как Москва ще погледне на новото правителство в съседната страна. "И от това колко време ще устискат (. . .) проруските сили в Крим", добавя експертът.

Руското население в Крим може ефикасно да се брани само, без Русия да предприема каквито и да било военни действия. Федерацията му предоставя само морална и държавна подкрепа чрез своето влияние и авторитет на международната арена, коментира Владимир Жарихин, зам.-директор на руския Институт за страните от ОНД, цитиран от "Ведомости".

Започналата в сряда внезапна проверка на бойната готовност на войските от Западния и Централния военен окръг на Русия разтревожи военното ръководство на НАТО и украинския генералитет, посочва "Независимая газета". Руският военен министър Сергей Шойгу категорично отрече маневрите да са свързани със събитията в Украйна, напомня изданието. Според вестника обаче руските военни проучват "негативния опит" на Украйна, за да си вземат "поуки от Евромайдана" и "за разлика от украинските Въоръжени сили (. . .) да имат възможност при нужда да гарантират сигурност и правен ред в своята страна".

Одобрените от Майдана нови силови шефове в Украйна "се надяват на ООН - международната общност да закриля Крим от руска военна намеса". Новият министър на евроинтеграцията Борис Тарасюк допуска, че в случай на гражданска война в Украйна може да влязат миротворчески контингенти на "неутрални" държави - т.е. не изключва да се развие косовски сценарий, допълва "Независимая газета".

БТА

Станете почитател на Класа