Борисов няма да става президент, докато Плевнелиев иска да е такъв

Президентът Росен Плевнелиев директно обвини управляващите в защита на задкулисието в България. Причината - решението на парламентарната комисия по правни въпроси да отхвърли провеждането на референдум. Вчера, с гласовете на БСП и ДПС, беше отхвърлено неговото предложение за национално допитване за изборната система.

„Няма как да съм доволен, когато народни представители считат, че да питаш народа, е противокоституционно", добави Росен Плевнелиев. Той добави, че е притеснен, че управляващите обслужват задкулисието и се закани да не допусне референдум да не се състои.

Държавният глава каза това, след като се срещна с ръководството на ГЕРБ като част от месеца на политическите консултации. Плевнелиев коментира и желанието си да се проведе референдум у нас по три ключови въпроса на изборна тема. Той допълни, че ще настоява пред управляващите това да се случи.

По време на срещата с опозицията президентът заяви категорично, че няма да допусне този референдум да не се случи. Той обаче не уточни как и с какви правомощия би могъл да повлияе върху парламента на страната, за да се проведе референдума.

Плевнелиев изтъкна още, че според него няма желание да се чуе гласа на народа, това показва задкулисието. Според него големият враг на задкулисието е именно пряката демокрация и допитването до народа. Управляващите днес обслужват задкулисието след като отхвърлиха и електронното гласуване, смята държавният глава. Това беше едно от исканията, внесено от партия ГЕРБ в промените в Изборния кодекс, което обаче отпадна от приетия на първо четене вариант на документа.

В рамките на политическата си консултация с опозицията Росен Плевнелиев спомена, че ГЕРБ са изтъкнали огромната несигурност в страната, застрашената макроикономическа стабилност в България, както и липсата на сигурност в сектор „Енергетика" и разрастването на монополите.

Самият лидер на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди, че нарастването на задълженията на НЕК и непрозрачните вземания на решения в сектора застрашават генерално сигурността на страната. Борисов допълни, че е голям песимист и не смята, че европейските избори през май ще минат със смислен дебат. Той поясни, че на този етап очаква само провокации и слухове с медиите по негов адрес и по адрес на партията.

От ГЕРБ изтъкнаха още, че огромен проблем за страната е замразената пенсионна реформа, както и промяната в закона за публично-частното партньорство. Борисов допълни още, че най-късно в понеделник ще внесе исканите над 500 000 подписа за провеждане на референдум в страната заедно с евроизборите през месец май.
Политическите консултации на президента с опозицията станаха сцена за няколко признания, които лидера на ГЕРБ Бойко Борисов направи.

Първото е професионално и касае евентуалната кандидатура на Борисов за държавен глава. „Няма да стана президент, докато този президент иска да е президент", допълни лидерът на ГЕРБ.

Той откри завесата и за личния си живот и призна, че е жертва на тормоз - както той, така и дъщеря му Венета. Заплашван, изнудван и притискан с медийни атака, призна за себе си след срещата с президента Борисов. По съвет на адвокатите си той коментира част от натиска върху себе си без да назовава имена.

В края на срещата си с президента, Борисов заяви, че държавният глава се справя добре и че е „еманципиран от ГЕРБ".

Станете почитател на Класа