Уволняват 190 служители на фирмата БМВ, предричат хаос в регистрацията на автомобили

190 служители на търговското дружество на МВР - БМВ, което доскоро се занимаваше с регистрирането на закупените автомобили са на улицата от днес. Това съобщиха за classa.bg от фирмата. Със заповед, подписана от главен комисар Тодор Гребенаров, на служителите на БМВ им е отнет достъпа до компютрите на АИС-КАТ. Такъв имат само тези, които са преназначени. До момента от общо 230 служители, които се занимаваха с регистрацията на автомобили в страната, са преназначени 40. Няма нито един преназначен в София, Видин, Русе, Монтана и Шумен. Затова пък на местата на бившите вече служители върви масово назначение на уволнените служител от закрития сектор към МВР "Сигнално-охранителна дейност" ( СОД).
Припомняме, че след реформата, която предприе министър Йовчев 500 служители на СОД останаха без работа. Секторът СОД бе закрит, защото беше в явен конфликт на интереси, а именно – МВР даваше разрешения за търговска дейност и едновременно с това самото то извършва такава дейност. Още тогава министър Йовчев обеща да се погрижи за служителите на СОД, но такава грижа би следвало да получат и служителите на фирма БМВ, чийто принципал е също министърът. Случаят обаче не е такъв.
Служители на БМВ – търговското дружество на МВР, чиято дейност преминава в транспортното министерство, съобщиха, че след предприетата реформа, ще има значителна промяна и в заплащането им. Досега заплатите в БМВ бяха 900 лева на месец, от днес, тези 40, които са имали шанса да бъдат преназначени, ще получават по 400 лева. Общата сума по издръжката на регистрационната дейност е 4 милиона лева. Досега тя е била плащана от фирмата БМВ, отсега нататък ще бъде разход на държавния бюджет. Следва да се отбележи, че техниката, която ще се използва на пунктовете, е собственост на търговското дружество и е предадена, съгласно решение на принципала с безвъзмезден договор за заем за послужване. Част от техниката е амортизирана и в скоро време ще се наложи от бюджета да се закупува нова. По същия начин стои и въпроса с консумативите, необходими за изготвяне на документите.
Идеята, с която БВМ се /отстранява от регистрацията/ преструктурира, беше цената на регистрацията да падне и гражданинът да бъде сериозно облекчен. В момента за регистрация на автомобил се плаща 75 лева, от днес цената е с 8 лева по-ниска – 63 лева, няма да се заплаща услугата по попълване на документите за регистрация.
В заповедта на МВР, адресирана до всички директори на СДВР и ОДМВР, е записано още, че ако настъпи затруднение при регистрацията на ППС и забавяне в обслужването на гражданите, те трябва да бъдат своевременно уведомени за настъпилите затруднения с цел да „не се нагнетява напрежение и негативно отношение към служителите на МВР".

Станете почитател на Класа