Лекарският съюз и Здравната каса предлагат четири спешни мерки на МЗ

Българският лекарски съюз (БЛС) и Национално здравно-осигурителна каса (НЗОК) се споразумяха да предложат на Министерството на здравеопазването 4 спешни мерки.  „Ние сме предложиличетири неща, които до този момент обаче не ги виждаме ясно", заяви д-р Димитър Петров пред БНР. Първата мярка е процедурата с онкопрепаратите да бъде централизирана,

т.е. НЗОК да договори отстъпки и да заплаща лекарствата директно на дистрибуторите по заявки на болниците.

На второ място се предлага за нови медикаменти да се договаря оценка на бюджетното въздействие,

т.е. Касата се договаря с фирмата вносител или производител, че с този медикамент ще поеме лечението на 100 болни за примерно 1 млн. лв. Това, по думите на д-р Петров, дава предвидимост на разходите.  Лекарите и Касата са договорили и по-гъвкави механизми за договаряне на отстъпки за оригинални лекарства - да не се договарят само отстъпки, а т. нар. натурални рабати.  Четвърто, да има оценка на здравните технологии,  т.е. всички нови медикаменти, преди да започнат да се реимбурсират, да минават през оценка на здравните технологии. Това означава лекарството да се сравни със съществуващите в момента не само като цена.

Запитан за идеята за национален фонд, който да подпомага лечението на хората с редки заболявания, д-р Димитър Петров заяви:

"Става въпрос за 5 до 10 пациента. Не е работа на Касата да работи с 5-10 пациента. Това се прави навсякъде с национални програми, те могат да се предвидят, да се договорят точно медикаментите, колко трябват, как да се лекуват, така че това би било добре и за самите фирми, за да си предвидят тези разходи"

Станете почитател на Класа