Акредитацията на всички болници става задължителна

Акредитацията за всички болници ще е задължителна, защото във варианта, в който е сега - пожелателна, тя е безсмислена, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Таня Андреева. Акредитацията проверява всичко по стандартите, на които трябва да отговаря едно лечебно заведение.

Вероятно може да се наложи някои от специализираните университетски болници да бъдат част от по-големите болници, добави тя.

"Окрупняването е процес, вероятно след като мине акредитацията, много от нещата са въпроси на промени в законодателството. След като това бъде факт, вече ще започне и самият процес", уточни Андреева.

"Дотогава ще се разработят алгоритмите, остойностяването, защото те са нови клинични пътеки, така че втората половина на годината всички нови пътеки, включително и радиохирургията, която се работи в цял свят и това е модерния метод за лечение на онкологичните заболявания, ще бъде факт, каза още министърът на здравеопазването.

Не се води дискусия дали болниците да престанат да са търговски дружества, категорична бе Андреева.

Андреева беше помолена да коментира вчерашно изказване на депутата от "Коалиция за България" доц. д-р Красимир Мурджев, направено в Пловдив по "стратегията на МЗ, която предвижда и промяна на статута на университетските болници, които вече няма да бъдат търговски дружества".

В световния ден за борба с рака министър Андреева присъства на откриването на

нова апаратура в Специализираната болница за активно лечение по онкология.

В Специализираната болница за активно лечение по онкология се възстановява дейността по новия комплекс за лъчелечение, каза още Таня Андреева и уточни, че комплексът се очаква да заработи в края на годината.

В новия комплекс ще бъдат инсталирани два нови линейни ускорителя. Работата по комплекса беше замразена заради проблеми с проектирането на сградата. Финансирането му се осигурява по Оперативна програма "Регионално развитие" и е на стойност 29 милиона лева. Предстои купуване на нови 5 ПЕТ-скенера, допълни министър Андреева и уточни, че те ще бъдат разположени в различни болници в страната.

Министър Андреева откри нова гама камера в болницата, която представлява апарат за диагностика, показващ промяна във функцията на даден орган и наличието или липса в него на тумор.

Станете почитател на Класа