Бившият депутат от ДПС Митхат Табаков вече е в затвора

Бившият депутат от ДПС Митхат Табаков от три дни е в затвора във Варна, където излежава 5-годишната присъда, която му даде съдът. Това стана ясно на днешното заседание по едно от делата срещу него и другия бивш депутат от ДПС Гюнай Сефер, предаде БГНЕС.
Табаков е бил приведен в затвора във Варна от 1 февруари.
Присъда там вече излежава и бившият заместник-кмет на община Дулово Алтан Чаушев, който получи четири години затвор по същото дело.
Митхат Табаков и Алтан Чаушев бяха осъдени за това, че през пролетта на 2009 г. са облагодетелствали варненската фирма "Джеми" ООД, собственост на роднини на Табаков. В нарушение на Закона за обществените поръчки "Джеми" е спечелила конкурс за изграждане на ВиК-система и пречиствателна станция в града по проект за 18 млн. евро по оперативната програма "Околна среда" на ЕС.
Митхат Табаков и Гюнай Сефер бяха признати за виновни и по друго дело - за злоупотреби, и Софийски градски съд постанови 11 години затвор при строг режим за Митхат Табаков и 10 години затвор за Гюнай Сефер. В момента делото се гледа на втора инстанция.
Табаков има и още една присъда на първа инстанция - 4 години, за това, че през 2004 г. като кмет на община Дулово е поискал и взел подкуп от 10 хил. лева от управителя на "Водоснабдяване и канализация" ООД, Силистра, Петко Горбанов.

 

Станете почитател на Класа