ГЕРБ иска връщане на ГДБОП в МВР

От ГЕРБ внасят промени в Закона за Държавната агенция "Национална сигурност" /ДАНС/, с които се предлага да се върне ГДБОП в МВР, обяви в парламента заместник-председателят на партията Цветан Цветанов. Целта на промените е да се премахнат дублиращите функции между ДАНС и МВР, поясни той. С измененията в Закона за ДАНС ще се направят и промени в НПК, в Закона за МВР и в Закона за СРС.

Според ГЕРБ председателят на ДАНС трябва да има 12 години професионален стаж. Предлагаме да се възстанови старата структура на издигане на председателя на Агенцията - предложението се прави от правителството, а назначението става с указ на президента, обясниха от политическата формация. Освен това се предлага структурата за подслушване и проследяване, която е в ДАНС, да бъде преместена в ДАТО към Министерски съвет. Предлага се и да се заличи възможността на ДАНС да разследва по правилата на Наказателно-процесуалния кодекс, както и да се отнемат полицейските й правомощия.

"За нас са неприемливи констатациите в доклада на ЕК и неглижирането и липсата на задълбочен анализ и прочит на доклада от днешните управляващи", каза Цветанов. Не се намери нито един бивш ръководител от системата на сигурността, който да одобри промените от миналото лято, с които беше променена структурата на МВР и ДАНС, обясни депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков. По думите му ДАНС няма реални възможности да извършва разследване.

В отговор на репортерски въпрос Цветанов каза, че са сформирали работна група и ще поканят експерти от германската провинция Бавария, с които да обсъдят и анализират предлагания от правителството нов Наказателен кодекс.

Предложенията за законодателни промени в сектор "Сигурност" са продиктувани от многобройните ни срещи с професионалната общност, обясни Вучков. Това, което се случи с МВР, извеждането на службата за подслушване, трябва да се случи и с ДАНС, смята Вучков. Липсата на тази промяна за нас е необяснима. Призоваваме ДАНС да последва примера на МВР и нейната проследяваща структура да е част от ДАТО, повтори депутатът. Предлагаме заличаване възможността на ДАНС да разследва по правилата на НПК, едно правомощие, което тя никога не е имала и й беше дадено през лятото на 2013 г. Тя не се справя с това, тя няма нужда от това, каза Вучков. Друга промяна е да елиминираме възможността служители на ДАНС да извършват полицейски правомощия като задържане на граждани и претърсване на помещения, предлага той.

Според депутата от ГЕРБ Цветан Цветанов сред управляващите липсва задълбочен прочит на доклада на ЕК и това е тревожно за бъдещето на сектор Сигурност. В момента е внесен Закон за МВР, който припокрива сегашния на 80%- всичко това се прави на тъмно, без обществен дебат, без дискусия в професионалната общност, смята той. От ГЕРБ предлагат законодателни промени, свързани с ликвидиране на дублиращи функции между ДАНС и МВР, връщане на ГДБОП в МВР, връщане на изискването председателят на ДАНС да е с минимум 12 години професионален стаж. От ГЕРБ искат и връщане на законовата разпоредба, според която председателят на ДАНС да се назначава с указ на президента.

Станете почитател на Класа